TenneT


Netbeheerders realiseren ruimte op het elektriciteitsnet Westland

27-10-2008 Vanaf eind november 2008 krijgen meer tuinders de mogelijkheid om door hun zelf opgewekte elektriciteit terug te leveren aan het hoogspanningsnet. Dan treedt een speciaal voor het Westland ontwikkeld systeem van congestiemanagement in werking, waarmee er ruimte ontstaat op het elektriciteitsnet in de regio. Dit tijdelijke systeem vervalt zodra de noodzakelijke netuitbreidingen in de regio zijn voltooid, die netbeheerders Westland Infra en TenneT momenteel in de regio realiseren.

Groei van productievermogen in Westland

De afgelopen jaren heeft er een explosieve groei van warmtekrachtkoppeling (WKK) in de Westlandse regio plaatsgevonden. Over de afgelopen vier jaar is het vermogen verviervoudigd: van 150 MW in januari 2004 tot ruim 600 MW in januari 2008. Alleen in 2007 heeft netbeheerder Westland Infra een extra vermogen van 200 MW aan WKK's aangesloten en tot nu toe is daar in 2008 nog een kleine 100 MW bijgekomen. Hierdoor is de bestaande transportcapaciteit in de regio geheel benut. Verdere toename leidt tot congesties (filevorming) op het elektriciteitsnet, waardoor het risico op overbelasting kan ontstaan. Omdat uitbreiding van deze transportcapaciteit tijd vergt, hebben Westland Infra, TenneT en een aantal andere partijen waaronder belangenorganisatie LTO Glaskracht samengewerkt aan een tijdelijke maatwerkoplossing genaamd congestiemanagement.

Dit innovatieve systeem is een passende oplossing voor de snelle ontwikkeling van de energiesector in het Westland. Congestiemanagement zorgt voor ruimte op het net en tegelijkertijd wordt de leveringszekerheid optimaal gewaarborgd", aldus Frank Binnekamp (directeur Westland Infra) en Ben Voorhorst (operationeel directeur van TenneT) in een reactie. Met behulp van dit systeem wordt mogelijke congestie voorkomen doordat tuinders tegen vergoeding afzien van levering van elektriciteit. De uren waarop congestie kan ontstaan zijn goed voorspelbaar. De meeste tuinders zullen juist tijdens de uren van hoge elektriciteitsprijzen elektriciteit terugleveren; de warmte wordt opgeslagen in een buffer voor het gebruik 's nachts. Deze cyclus wordt gedurende het teeltseizoen dagelijks herhaald. Het systeem, dat op dit moment wordt gerealiseerd, zal naar verwachting eind november operationeel zijn.

Investeringen in het net

In de loop van 2009 en 2010 zal deze congestie dankzij de investeringen in kabelverbindingen en transformatorstations naar verwachting definitief zijn verholpen. Het elektriciteitsnet in het Westland wordt momenteel uitgebreid en de uitwisselcapaciteit met het hoogspanningnet van TenneT wordt vergroot. Dit gebeurt onder meer door middel van nieuwe kabelverbinding naar Den Haag en de aanleg van twee nieuwe hoogspanningsstations in Westerlee en De Lier. Tegelijk wordt ook gewerkt aan een geheel nieuwe hoogspanningsverbinding door de Randstad, die in de loop van 2012 gereed moet zijn.

Ontwikkelingen op termijn

Naast fysieke uitbreidingen wordt ook gewerkt aan een landelijk systeem van congestiemanagement, dat uiteindelijk ook in het Westland gaat gelden. De minister van Economische Zaken werkt daarnaast aan een nieuwe wet genaamd Voorrang voor Duurzaam. Dit wetsvoorstel bepaalt dat netbeheerders elektriciteit van duurzame bronnen onbelemmerd moet transporteren. Het streven is om deze wet in 2010 in werking te laten treden. Tegelijk vinden er netuitbreidingen in het hele land plaats. Zo komen er onder meer nieuwe 380kV-verbindingen in Noord-Nederland en Zeeland en wordt het regionale net op diverse plekken versterkt.