Ingezonden persbericht


Tijd:14:11 (GMT+01:00)
Datum:27 Oktober 2008
Organisatie:STILIS COMMUNICATION

GaultMillau 2009: chef van het jaar op 36!

Deze maandag, 27 oktober, komt de gids GaultMillau 2009 uit. Terwijl GaultMillau elk jaar op zoek gaat naar keukenchefs die een rechte lijn volgen, een regelmatige en inventieve keuken brengen die zowel creatief als goed afgewogen is, viel het dit jaar op dat tal van keukenchefs niet ouder zijn dan... 40 jaar. Dit geldt ook voor de chef van het jaar, Viki Geunes van restaurant 't Zilte in Mol. Amper 36 is hij en aanvankelijk verslingerd aan... industriële wetenschappen. Voor Paul Gelders, algemeen directeur van de gids, was de keuze dit jaar overduidelijk: 'Na elk bezoek dat we het afgelopen jaar aan deze chef brachten, kwamen we telkens tot dezelfde vaststelling: deze man is in topvorm! Met kennis van zaken weet hij bijzondere kwaliteitsproducten samen te brengen en creatief om te buigen tot een perfect afgewogen geheel, waarbij hij een ode brengt aan de originele smaken van elk ingrediënt op zich. Alles wordt op een intelligente manier gebracht en getuigt van een enorme knowhow, zeker op die jonge leeftijd. Hem dit jaar huldigen als chef van het jaar was een logisch gevolg.'Wat de jonge topchefs betreft, die prijzen gaan dit jaar naar Lisa Calcus (Les Gribaumonts in Angre) voor Wallonië, Filip Claeys (De Jonkman in Brugge) voor Vlaanderen en David Martin (La Paix in Anderlecht) voor Brussel. Wanneer er aan de top drie niets veranderd (Hof van Cleve 19,5/20, Comme Chez Soi en Sea Grill 19/20) wil dit niet zeggen dat hier niets beweegt. Bij de restaurants met 18/20 zien we drie nieuwkomers: Bon Bon in Brussel, In de Wulf in Dranouter en l'Air du Temps in Noville-sur-Mehaigne. Deze laatste kreeg vorig jaar voor het eerst drie koksmutsen en doet er dit jaar nog een puntje bij. Philippe Limbourg, hoofdredacteur, is het daar volledig mee eens: 'Sang-Hoon heeft de spoken vanuit het verleden weten te verjagen. Velen vonden dat hij soms te veel technieken uit de moleculaire keuken hanteerde, dat hij overdreven creatief bezig was, terwijl wij van onze kant vonden dat hij echter nooit van het rechte pad is afgeweken en steeds het juiste evenwicht wist te behouden. Maar vandaag doet hij het echter nóg beter en weet hij die moleculaire keuken in dienst te stellen van het product, zodanig dat het product er beter van wordt. Een grote kunst.' Niet alleen de keuken van l'Air du Temps verdient applaus, ook de jonge sommelier Maxime Demuynck wordt in de bloemetjes gezet. Hij ontvangt de prijs van sommelier van het jaar. Bij de andere laureaten zien we Evy Van den Berghe van Jardin Tropical in Knokke als gastvrouw van het jaar, Notos in Brussel als beste mediterraans restaurant van het jaar, Aux Etangs de la Vieille Ferme in Herve met het mooiste terras van het jaar, Les Gourmands in Blaregnies met de beste wijnkaart van het jaar, Pazzo in Antwerpen met de beste digestievenkaart van het jaar, Kamo in Brussel als beste aziaat van het jaar, Brasserie Latem in Sint-Martens-Latem als brasserie van het jaar en Christophe Thomaes van Château du Mylord in Ellezelles ontvangt de prijs van beste dessertkaart van het jaar 2009. Vermeldenswaard is dat er dit jaar een nieuwe trofee is, die van beste prijs-kwaliteitverhouding, niet onbelangrijk in deze periode van crisis. Er is een laureaat voor elke regio. Voor 2009 is dat Bistro Novo back to basics in Roeselare voor Vlaanderen, Le Passage in Ukkel voor Brussel en Les Pieds dans le Plat in Marennes voor Wallonië. De gids GaultMillau 2009 wordt in de boekhandel verkocht aan 25 euro of via de website www.gaultmillau.be. Wie naar de website surft kan voortaan via de zoekmotor een restaurant opzoeken op basis van regio en quotering. En zij die geabonneerd zijn via Base kunnen voortaan met hun mobieltje de gids raadplegen wanneer ze www.gaultmillau.be invoeren.

Voor verdere inlichtingen, interviews, persdossier of om een exemplaar te ontvangen: Philippe Limbourg Paul Gelders Hoofdredacteur Algemeen Directeur +32(0)473 719 805 +32(0)475 782 493 redaction@gaultmillau.be info@gaultmillau.be

URLs


* http://www.gaultmillau.be