RVD/KH: Prinses Màxima bezoekt tentoonstelling Stedelijk Museum Alkmaar

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Màxima der Nederlanden bezoekt dinsdag 28 oktober de tentoonstelling 'Macht en Mystiek. Egmond in de Middeleeuwen' in het Stedelijk Museum Alkmaar. De tentoonstelling is onderdeel van de landelijke, multimediale campagne 'Verleden van Nederland'. Deze campagne heeft als doel het historisch bewustzijn in Nederland te vergroten.

Om Nederlanders te enthousiasmeren en te interesseren voor hun eigen historie, werken voor de landelijke campagne verschillende organisaties samen; het rijk, provinciale en lokale overheden, culturele instellingen, musea, archieven, debatcentra, theaters, filmhuizen, universiteiten, bibliotheken, scholen, PABO`s, nationale en regionale media en het bedrijfsleven.

De basis voor deze campagne is de documentaireserie en het gelijknamige boek; 'Verleden van Nederland', geschreven door historici Jan Bank, Gijsbert van Es, Geert Mak, Piet de Rooy en René van Stipriaan.

Naast landelijke activiteiten, vinden in iedere provincie activiteiten plaats die in het teken staan van de regionale geschiedenis, zo ook de tentoonstelling in Alkmaar. De tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar schenkt aandacht aan de betekenis van Egmond voor de geschiedenis van het graafschap Holland. Met behulp van schilderijen, tekeningen, prenten, archeologische vondsten, handschriften en abdijschatten staat de tentoonstelling stil bij vier periodes: de oorsprong van de abdij en het slot, de glorietijd, de ondergang en de beeldvorming na 1573. Prinses Màxima besteedt tijdens haar bezoek onder andere aandacht aan activiteiten voor kinderen in het museum.

Noot voor redacties (