Waterschap Vallei & Eem

Verkiezingsdebat

Grenzen van natuurrijk water

bannierverkiezingenballadelaan001.jpg (24 Kb) `Hier is het waterschap' is met grote letters te lezen op diverse plaatsen in Amersfoort en omstreken, het motto van de waterschapsverkiezing van Waterschap Vallei & Eem (WVE) die in november plaatsvindt. Overal in de regio verschijnen grote 'pijlen' met dit motto bij werkzaamheden van het WVE. Bijvoorbeeld in Amersfoort bij de stuw 'Balladelaan', waar het waterschap het water op peil houdt.
Met het oog op de waterschapsverkiezingen heeft de Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort (WNA) op dinsdag 28 oktober een extra avond in haar lezingencyclus ingelast voor een debat tussen vier kandidaten die zich beschikbaar hebben gesteld voor het bestuur van WVE. Natuurlijk met een natuurrijk tintje. Het debat begint om 20.00 uur op het CNME Landgoed Schothorst, Schothorsterlaan 21 in Amersfoort. De toegang is gratis (max. 60 bezoekers).

Belastinggelden

Het WVE is de waterbeheerder in het gebied lopend van de Utrechtse Heuvelrug tot de Veluwe en van de Randmeren tot de Nederrijn. In de loop der jaren heeft het WVE naast de oude taken - droge voeten en schoon water - ook nieuwe taken als ruimtelijke ordening en natuurontwikkeling toegevoegd aan haar takenpakket. In de planning en uitvoering van al deze taken moeten de nodige keuzes gemaakt worden hoe onze belastinggelden worden besteed. Wie van de aanwezige bestuurskandidaten daadwerkelijk gekozen wordt, mag daar straks over (mee)beslissen. En de burger kan met de verkiezing aangeven welke kandidaat het best aansluit bij zijn opvattingen over water.

Land voor water?

Met het debat van deze avond organiseert WNA een voorproefje van de keuzes die door de aanwezige kandidaten gemaakt worden ten aanzien van natuurontwikkeling. Het debat spitst zich toe op een van de doelstellingen van WVE: meer natte natuurgebieden ontwikkelen. De vraag is: kunnen we de grenzen van ons natuurrijke water oprekken? Om land voor water in te ruilen is medewerking nodig van boeren (en andere landeigenaren zoals Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer). Wat mag dat kosten? En willen we dat eigenlijk wel, of willen we het geld inzetten voor bijvoorbeeld recreatie? Bij beslissingen over deze problematiek verdienen de belangen van natuurbeheer en de agrarische sector, maar ook van de overige taakgebieden een zorgvuldige afweging. Een schone taak voor de (nieuwe) bestuurders van het waterschap.

Kandidaten

De deelnemende kandidaten zijn Marjan Brouwer (Water natuurlijk), Wim Nooijen (Algemene Waterschapspartij), een kandidaat van de PvdA en Evelien Blom (CDA). Aan de hand van een gegeven probleemvoorbeeld presenteren zij ieder hun oplossing, waarna debat plaatsvindt onder leiding van Jan van 't Klooster, beheerder van het gemeentelijk water in Amersfoort, en pers en publiek gelegenheid hebben vragen te stellen. Aan het einde van de avond kunnen de aanwezigen hun stem uitbrengen op de kandidaat die zich het best presenteerde. De avond wordt ingeleid door Gerard Dalhuizen, directeur van WVE. Voor meer informatie kunt u mailen naar: keesvanwegen@hetnet.nl.

WNA is een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Agenda

dinsdag 28 oktober - 20.00 uur
Verkiezingsdebat Waterschap Vallei en Eem: Grenzen van natuurrijk water
CNME Landgoed Schothorst, Schothorsterlaan 21, Amersfoort Toegang: gratis