Gemeente Sneek


nemen tegelijk principebesluit over herindeling

Gemeenten Zuidwesthoek nemen tegelijk principebesluit over herindeling

De gemeenteraden van Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel nemen alle op dinsdag 28 oktober 2008 een principebesluit over een gemeentelijke herindeling. Deze raadvergaderingen vinden plaats in de eigen gemeentehuizen van de afzonderlijke gemeenten.

De raden vergaderen over een tweeledig voorstel van hun colleges van burgemeester en wethouders.

In het eerste deel stellen de colleges de gemeenteraden voor te onderschrijven dat er sprake is van een stevig bestuurlijk draagvlak om een nieuwe gemeente te vormen uit Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel.

Tevens wordt de gemeenteraden gevraagd akkoord te gaan met het starten van het wettelijke traject dat is gericht op herindeling van de genoemde gemeenten per 1 januari 2011. Dit met inachtneming van de Wet Algemene regels herindeling (wet Arhi).

Het tweede deel van de collegevoorstellen ligt in het verlengde van het eerste deel en heeft betrekking op de uitwerking ervan.
Hierin wordt de gemeenteraden voorgesteld hun college opdracht te geven om samen met de andere betrokken colleges een herindelings-advies op te stellen waarover de gemeenteraden in december 2008 een beslissing kunnen nemen.

Daarnaast wordt de raden gevraagd hun colleges opdracht te geven om samen met de andere betrokken colleges een plan van aanpak op te stellen om het vervolgtraject in gang te zetten. Daarin zijn in ieder geval de rol van de gemeenteraden en het communicatieaspect gewaarborgd.
Tot slot vraagt elk college aan zijn raad een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen.

Voortraject
De principebesluiten die op 28 oktober genomen worden komen tot stand naar aanleiding van een discussie die na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in de Zuidwesthoekgemeenten op gang kwam, over hun bestuurlijke toekomst. Alle individuele gemeenten spraken zich in de eerste helft van 2008 uit vóór een herindeling. Hiermee was de vraag of er een herindeling moest komen positief beantwoord.
De verschillende voorkeursvarianten die werden aangedragen waren voor Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel aanleiding de heer H. Bruins Slot tot informateur benoemen. Zijn conclusie was dat een fusie tussen de gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel kan rekenen op stevig draagvlak, waarbij sprake is van een duurzame vergroting van de bestuurskracht.
Op basis hiervan stellen de colleges van de gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel hun gemeenteraden nu voor overeenkomstig dit advies te besluiten.