Gemeente Veenendaal


Oefening voorzien in primaire levensbehoeften

Rampenoefening op dinsdag 28 oktober

Tekort aan drinkwater in scène gezet

VEENENDAAL - De gemeente, drinkwaterbedrijf Vitens en de Veiligheidsregio Utrecht houden op dinsdag 28 oktober een rampenoefening aan De Sterke Arm. Er wordt geoefend dat inwoners water moeten halen bij een wateruitgifteplaats, omdat er een tekort aan drinkwater is ontstaan.

Het is een wettelijke verplichting om als gemeente goed voorbereid te zijn op rampen als de vuurwerkramp in Enschede en de Nieuwjaarsbrand in Volendam. Maar de gemeente moet ook voorbereid zijn op incidenten zoals stroomstoringen, maatschappelijke onrust, overstromingen en (grote) ongevallen. Daarom neemt de gemeente Veenendaal ook regelmatig deel aan rampenoefeningen, vaak samen met hulpverleningspartners als politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening.

Dinsdag 28 oktober wordt een oefening 'Voorzien in primaire levensbehoeften' gehouden. Water is zo'n eerste levensbehoefte. Samen met de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en waterbedrijf Vitens oefent de gemeente dat er een watertekort ontstaat. Het is van belang dat de hulpverleners laten zien dat zij in zon situatie snel en adequaat handelen en goed met elkaar samenwerken.

Zo gaat het ook tijdens de oefening op dinsdag 28 oktober. Een deel van de hulpverlening gebeurt achter de schermen en is dus onzichtbaar, maar een ander deel gebeurt in de wijk. Voor de oefening wordt een en ander in scène gezet. In het gebied rondom het gemeentehuis wordt een tijdelijke wateruitgifteplaats ingericht, bij de Juliana van Stolbergschool aan de Sterke Arm 2A.

Om de oefening zo realistisch mogelijk te laten verlopen, is de hulp van omwonenden ingeroepen. Inwoners die willen figureren in de oefening kunnen tussen 13:30 en 15:00 uur water gaan halen bij het wateruitgiftepunt. Er kunnen emmers, lege flessen of andere creatieve zaken worden gebruikt om het water te vervoeren. De reguliere watervoorziening blijft in de hele gemeente Veenendaal overigens gewoon intact, het is immers een oefening.