Balkenende en Heemskerk onthullen maquette voor Nederlands paviljoen Wereldexpo

Minister-president Balkenende en staatssecretaris Heemskerk hebben op dinsdag 28 oktober 2008 de maquette onthuld van het Nederlandse paviljoen tijdens de Wereldexpo die in 2010 in Shanghai wordt georganiseerd.

'De wereldtentoonstelling is een uitgelezen kans om China en de rest van de wereld te laten zien dat Nederland een aantrekkelijk land is om te bezoeken als toeristische bestemming en om zaken mee te doen,' aldus Heemskerk. 'Van alle EU-landen is Nederland nu al de op één na grootste investeerder in China. Het aandeel van multinationals daarin is zeer groot, maar er zijn ook steeds meer middelgrote en kleine bedrijven die zich in China vestigen met productiefaciliteiten en kantoren.'

In 2010 woont naar verwachting 55% van de wereldbevolking in een stad. Met het thema 'Better city, better life' daagt de Wereldexpo deelnemers uit om met ideeën te komen voor leefbare steden in de 21e eeuw. Het thema van het Nederlandse paviljoen is 'Happy Street'. Daarmee heeft architect John Körmeling een ideale stad voor ogen. Een nederzetting die op organische wijze ontstaat langs een handelsroute; een gebied waar alle facetten van het leven aan bod komen als reactie op moderne stadsplanning waarin wonen, werken en industrie in afgebakende gebieden bedreven worden. Körmelings concept is een complete straat in de vorm van een acht, het Chinese geluksgetal.

Langs 'Happy Street' staan huisjes, ieder in een andere architectonische stijl. Samen vertegenwoordigen de huisjes de Nederlandse architectuurtraditie, van de nagebouwde chauffeurswoning van Rietveld, de Citroëngarage van Jan Wils in Amsterdam tot de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. In elk huisje valt iets anders te beleven. Ze tonen bijvoorbeeld hoe innovatief Nederland omgaat met ruimte, energie en water.

Heemskerk gaf ook het startsein voor de Nederlandse deelname aan de officiële 'World Expo 2010'-website in de vorm van een virtueel Nederlands paviljoen. Hij ondertekende daarnaast een aantal contracten met Nederlandse sponsoren van het paviljoen.

De Wereldtentoonstelling bestaat sinds 1851 en is in termen van economische en culturele impact wereldwijd één van de belangrijkste evenementen. Nederland neemt deel aan de tentoonstelling om aandacht en goodwill te generen op zakelijk, cultureel en wetenschappelijk vlak en om de wederzijdse relaties op deze gebieden te versterken.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed