20 miljoen euro vo or inspiratie voor mooier Nederland

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu stelt 20 miljoen euro beschikbaar voor inspirerende en vernieuwende projecten en plannen die Nederland mooier maken. Het geld wordt per drie inschrijfrondes vrijgemaakt via het Innovatieprogramma Mooi Nederland. De regeling gaat naar verwachting in maart 2009 van start. Ook komt er een kennis- en leertraject om de resultaten uit te dragen onder provincies en gemeenten.

Mooi Nederland
Mooi Nederland is één van de belangrijkste ruimtelijke prioriteiten van minister Cramer. De minister wil zuinig ruimtegebruik stimuleren, verrommeling tegengaan en zorgen voor een betere ruimtelijke kwaliteit. 'Het kabinet ziet een duurzame leefomgeving als kerndoel', aldus de Minister, 'Daarom probeer ik samen met gemeenten en provincies het open en groene karakter van ons landschap te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan de aanwijzing van Nationale Snelwegpanorama's of aan het opknappen van verouderde bedrijventerreinen.'

Voorbeeldwerking

Minister Cramer wil met het Innovatieprogramma een extra impuls geven aan een mooier Nederland

Dat heeft de bewindsvrouw maandag 27 oktober bekend gemaakt tijdens een debat op het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam: 'Ik zoek inspirerende plannen en projecten met een voorbeeldwerking voor anderen. Of het nu gaat om zuinig ruimtegebruik, duurzaamheid of het tegengaan van verrommeling. Het Rijk doet al veel aan de uitvoering van ruimtelijke plannen; het Innovatieprogramma is daarbij de kers op de taart.'

Thema's

De inschrijfrondes of tenders van het Innovatieprogramma richten zich ieder op drie of vier thema's en duren ieder anderhalf jaar. De thema's voor de eerste tender zijn:


1. Groene zones met betekenis voor de stad
Met speciale aandacht voor (regionale) visievorming, financiering en beheer. Dankzij deze groene zones, die het groen van de stad met het groen van het ommeland verbinden, ervaren stedelingen ons land als minder 'vol'.


2. Impulsen voor identiteit
De focus ligt op kunst en (landschaps-)architectuur, en op projecten uit het Belvédère-programma. Architectuur en kunst zijn echte 'waardemakers' -- wijken met een uitgesproken identiteit doen het beter dan wijken die zulke smaakmakers ontberen.


3. Werklandschappen met karakter
Met aandacht voor duurzame en goed in het landschap ingepaste bedrijventerreinen. De regionale aanpak van verouderde bedrijventerreinen is door de Taskforce van Peter Noordanus op de kaart gezet


-- nu komt het op regionale samenwerking aan.

Iedere tender valt uiteen in twee categorieën: 'Plannen en ideeën' en 'Uitvoeringsprojecten'. Bij de eerste categorie kunnen ongeveer 20 projecten maximaal 150.000 euro ontvangen, bij de tweede kunnen om en nabij 4 projecten op maximaal 500.000 euro aanspraak maken.

Voor wie?

Subsidies kunnen, al dan niet in samenwerking, door provincies, gemeenten, waterschappen, privaatrechtelijke rechtspersonen en in het handelsregister ingeschreven ondernemers worden aangevraagd. Subsidies aan niet-publiekrechtelijke instanties mogen, gerekend over drie kalenderjaren, niet meer dan 200.000 euro bruto bedragen.

Beoordeling en criteria

De criteria voor de subsidieregeling worden dit najaar bekend gemaakt. Projecten moeten in ieder geval een innovatief karakter hebben. Voor de thema's 1 en 3 is ook regionale samenwerking een belangrijk criterium. De beoordeling van de ingediende projecten geschiedt op voorspraak van een nog aan te wijzen, onafhankelijke commissie. De volgende twee tenders starten achtereenvolgens in najaar 2010 en voorjaar 2012.

Zie ook:

Innovatieprogramma Mooi Nederland:

http://www.vrom.nl/pagina.html?id=37751

Opzet Innovatieregeling: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=37753 Thema's van tenders: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=37754

Noot voor redacties (