Gemeente Zwolle

Vragen over Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

artikel 44 vragen

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Zwolle, 25-10-2008

Betreft: artikel 44 vragen CDA inzake Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Geacht college,

Enkele weken geleden werd de fractie van het CDA benaderd door een vader met een dochter die al vele jaren een Wajonguitkering (Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten ) ontvangt. Tegelijkertijd vond er met het ontvangen van deze Wajonguitkering al vele jaren kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen plaats. Hierin is in 2008 echter verandering gekomen. In het 1e kwartaal van 2008 heeft er namelijk een wijziging plaatsgevonden van de Uirvoeringsregeling Invorderingswet 1990. Door deze wijziging blijkt nu dat het normbedrag, waaraan het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen getoetst wordt, in deze situatie ¤ 3.75 te hoog uitvalt. Het gevolg is dat het recht op volledige kwijtschelding vervalt en dat meer dan de helft van de gemeentelijke belasting alsnog betaald moet worden! Een bijkomend nadeel is dat het kwijtschelden van een andere belasting, namelijk de Waterschapsbelasting, gekoppeld is aan een volledige kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. M.a.w: als je de gemeentelijke belastingen gedeeltelijk moet betalen, moet je de waterschapsbelasting volledig betalen! En dit alles vanwege een overschrijding van het normbedrag met slechts ¤ 3,75 !!

De ouders hebben inmiddels bezwaar aangetekend tegen het vervallen van de kwijtschelding. Maar omdat het hier om een landelijke maatregel gaat, is dit bezwaarschrift afgewezen. Navraag door ons binnen de ambtelijke organisatie heeft uitgewezen dat ongeveer 40 personen met een Wajonguitkering dit jaar nadeel hebben ondervonden van het wijzigen van deze wet. Voorgaande jaren ontvingen deze aanvragers wel kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen.

Het CDA heeft op grond van art. 45 van het reglement van orde van de gemeenteraad de volgende vragen:


1. Is het college bekend met het effect van de wetswijziging en de daarmee samenhangende neveneffecten?
2. Is het college bereid om deze problematiek landelijk aanhangig te maken bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid?
3. Ziet het college mogelijkheden om mensen met een wajonguitkering die geconfronteerd worden met deze problematiek te compenseren, bijvoorbeeld middels het armoedebeleid?
4. Is het college bereid om hierover nog voor de begrotingsbehandeling te rapporteren en met een voorstel te komen?

Namens de CDA-fractie- Zwolle,
Richard Kroes en Jan Korteweg

Bron: Raadsgriffie


Datum van 27-10-2008 tot 26-04-2009