Amnesty International

PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL
DINSDAG 28 OKTOBER 2008

Amnesty International:Regering Colombia schetst misleidend beeld van de mensenrechtensituatie.

De regering van Colombia schetst een te positief beeld van de mensenrechtensituatie in het land. Dit ondanks steeds meer informatie over mensen die gedwongen hun woonplaats moeten verlaten, aanvallen op mensenrechtenactivisten en moorden door de veiligheidstroepen, zo zegt Amnesty International in een vandaag verschenen rapport.

De Colombiaanse autoriteiten ontkennen dat er sprake is van een gewapend conflict in hun land, maar de mensen waar wij mee spraken vertellen een ander verhaal, zegt Marcelo Pollack, Colombia researcher van Amnesty International. Het is onmogelijk een probleem op te lossen als je ontkent dat het er is .

Amnesty International s rapport Leave us in Peace (Laat ons met rust) is de meest uitgebreide analyse van de mensenrechtensituatie in Colombia van dit moment. Het rapport laat zien dat, hoewel er op enkele terreinen verbeteringen zichtbaar zijn, zoals een afname van het aantal ontvoeringen en een verbeterde veiligheid in steden als Bogotá en Medellin, de mensenrechtensituatie op veel andere terreinen slechter geworden is.

Het rapport weerspreekt ook verklaringen van de Colombiaanse regering dat:
* de paramilitairen niet langer meer actief zouden zijn;
* dat mensenrechtenschenders ter verantwoording worden geroepen.
* dat mensenrechtenactivisten, waaronder vakbondsleden, beschermd zouden worden.

Al meer dan 40 jaar zitten Colombianen gevangen in een van de ergste, vergeten conflicten in de wereld, aangevallen door veiligheidstroepen, paramilitairen en guerrillagroepen, terwijl de regering er niet in slaagt hen bescherming te bieden , zegt Marcelo Pollack.

Om aan deze tragische realiteit een einde te maken moeten moeten alle strijdende partijen de bevolking buiten het conflict laten .

Amnesty International s rapport laat zien dat in Colombia: tenminste 1400 burgers gedood werden in 2007. Dat waren er tenminste 1300 in 2006. Voor zover de daders bekent zijn, waren veiligheidstroepen verantwoordelijk voor tenminste 330 moorden, de paramilitairen voor ongeveer 300 en de guerrilla voor ongeveer 260.

Ongeveer 305.000 Colombianen raakten ontheemd in 2007. In 2006 waren dat er 220.000.

Tenminste 190 mensen waren in 2007 het slachtoffer van gedwongen verdwijningen door een van de strijdende partijen. In 2006 waren dat er ongeveer 180.

Amnesty International roept alle partijen in Colombia op om de politieke wil te tonen om mensenrechtenschendingen in het land te beëindigen.De organisatie roept de internationale gemeenschap op om er voor te zorgen dat alle partijen in het conflict de mensenrechten van Colombianen respecteren.


Noot voor de redactie