Dienstenbond CNV

Nieuws

28 oktober 2008

In reactie op kapitaal injectie AEGON:

CNV Dienstenbond: versterk zeggenschap van werknemers.

Overheidscommissarissen op termijn werknemerscommissarissen.

Persbericht, Hoofddorp, 28 oktober 2008

CNV Dienstenbond roept Minister van Financien Wouter Bos op de werknemers te betrekken bij de benoeming van de overheidscommissarissen. Op termijn, wanneer de overheid zich weer terugtrekt uit AEGON, zouden de overheidscommissarissen vervangen dienen te worden door werknemerscommissarissen. Deze werknemerscommissarissen dienen rechtstreeks te worden gekozen door het personeel. Zo wordt gewaarborgd dat deze commissarissen altijd het lange termijn beleid en de continuiteit van de onderneming in het vizier houden. Bovendien kunnen zij rechtstreeks contacten onderhouden met de werknemers om hun zeggenschap in de koers van de organisatie te vergroten.

Voor de korte en de lange termijn mag de kapitaalinjectie van de overheid geen gevolgen hebben voor het personeel. De versterking van de financiele positie van AEGON mag zich niet door vertalen in het schrappen van arbeidsplaatsen. Het is aan de Minister van Financien om daar op toe te zien.

CNV Dienstenbond vraagt de Minister werk te maken van de invoering van participatieaandelen voor werknemers. Deze aandelen die niet gebruikt kunnen worden voor financieel gewin, geven de werknemers toegang tot de aandeelhoudersvergadering en daarmee invloed op belangrijke beslissingen van een onderneming.

CNV Dienstenbond steunt de aanpak van de bonussen en vertrekregelingen aan de top van de organisatie.


--------------------------------------