Gemeente Overbetuwe


Twee wielen in de gemeente Overbetuwe hersteld

---

In de gemeente Overbetuwe zijn twee naast elkaar gelegen wielen hersteld. Het herstel van de wielen is grotendeels gefinancierd met provinciale subsidie en uitgevoerd door de gemeente Overbetuwe en Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Wat zijn wielen?

Wielen zijn overblijfselen van oude dijkdoorbraken. Het zijn herinneringen aan het eeuwenlange gevecht tussen de mens en het water. Wielen vormen een belangrijk onderdeel van de identiteit van het rivierengebied. Vanwege de opvallende aanwezigheid in het landschap, de ecologische en cultuurhistorische waarde en de recreatieve mogelijkheden hechten diverse organisaties veel waarde aan het herstel van deze wielen.

Herstelplan wielen

Stichting Landschapsbeheer Gelderland, de Provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland en de gemeenten Arnhem, Lingewaard, Nijmegen en Overbetuwe hebben gezamenlijk een plan opgezet om een groot aantal wielen gelegen in de vier gemeenten te herstellen en te versterken. Langs de herstelde wielen wordt een fietsroute ontwikkeld en om sommige wielen komen wandelpaden te liggen. Op deze manier zijn de wielen in de toekomst beleefbaar voor een groot publiek.

Uitvoering herstel wielen

In 2006 is in de gemeente Overbetuwe het relatief kleine Wiel bij Hoogeweide in Heteren hersteld als âsymbolischeâ aftrap van het wielenplan. Dit wiel is door Gedeputeerde Peters (Provincie Gelderland), Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en de wethouders van de vier gemeenten geopend. Dit jaar hebben de gemeente Overbetuwe en SLG nog eens twee wielen hersteld: het wiel bij de Dijk en het wiel De Vale Dries. Beide wielen zijn gelegen bij Andelst. Vanaf de dijk zijn deze wielen weer duidelijk zichtbaar. Op dit moment wordt gewerkt aan de planvorming van het herstel van nog eens 14 wielen verdeeld over de verschillende betrokken gemeenten. Het streven is om in 2009 de herstelwerkzaamheden te verrichten. De Provincie ondersteunt het project door middel van subsidie.

Meer informatie

Voor meer informatie over wielherstel in de gemeente Overbetuwe kunt u contact opnemen met Bas de Beijer via telefoonnummer 0481-362126.

Voor vragen over het wielenplan kunt u contact opnemen met Nomi Havelaar van Stichting Landschapsbeheer Gelderland via telefoonnummer
026-3537444.

De uitgewerkte streefbeelden van de wielen zijn te vinden onder Wonen en Leven > Landschap en op www.landschapsbeheer.nl.