Woonbond



28-10-2008

Mitroshuurders moeten verplicht parkeerplek huren

Woningcorporatie Mitros wil huurders dwingen een plek in de parkeergarage te huren. De gemeente Utrecht is daarmee akkoord gegaan om de leefbaarheid te verbeteren. Ze acht het van groot belang dat er minder blik op straat komt. Dat de koppelverhuur voor huurders betaalbaarheidsproblemen oplevert, wordt ontkend. Huurtoeslagontvangers zouden een deel van de garagehuur vergoed krijgen. Een jammerlijke misvatting volgens de Woonbond. In de huidige huurtoeslagregeling wordt de huur van een garage namelijk niet gesubsidieerd.
De Tweede Kamer bespreekt binnenkort een aantal wijzigingsvoorstellen voor de Wet op de huurtoeslag. Eén van die voorstellen is de huur van een garage te subsidiëren. De uitkomst van de discussie daarover is op dit moment nog onzeker. Maar zelfs als de huur van een garage onder de huurtoeslag komt te vallen, wordt ze voor de woningen waar Mitros het over heeft, hoogstens voor een deel worden vergoed. Dat hangt direct samen met de huurprijs van de woningen waar het omgaat (boven de kwaliteitskortingsgrens).
De bedragen die Mitros in rekening wil brengen variëren. In Overvecht moeten huurders volgens de huidige plannen 35 euro gaan betalen voor een ondergrondse parkeerplek, zelfs als zij geen auto bezitten. Terwijl parkeren buiten gewoon gratis is. Voor de As van Kanaleneiland heeft Mitros vergelijkbare plannen. Met dit verschil dat hier de huur voor terugkeerders 22 euro en voor nieuwkomers 35 euro is. De bewonersvereniging vreest met de Woonbond dat de woonlasten voor sommige huurders te hoog wordt. (AD Utrechts Nieuwsblad, 24 oktober).