Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Klein museum met een grootse collectie

Midden in de Afrikaanderwijk schuilt een schat aan kennis en informatie over de eerste en twee wereldoorlog. De voorbijganger ziet het snel over het hoofd. Verborgen tussen twee panden is er een klein historisch museum over de eerste en tweede wereldoorlog.

Jan van der Stel, een fanatiek verzamelaar van alles wat te maken heeft met de 1e en 2e wereldoorlog, heeft zijn collectie in een pand aan de Joubertstraat al lange tijd voor het publiek open gesteld. Op zesentwintig jarige leeftijd las hij het boek 'Een brug te ver', een boek over de tweede wereldoorlog. Dit greep hem zo aan, dat hij hierna de ene naar het andere boek over de oorlog verslond. Zijn verzameling begon met een helm van de Nederlandse infanterie, gebruikt tijdens de tweede wereldoorlog. Zomaar gevonden op de rommelmarkt. Inmiddels is hij zestien jaar verder. Zijn immens grote collectie varieert van krantenknipsels en documentatie tot helmen, uniformen, bonkaarten, pakjes tabak en allerlei andere spulletjes die door bewoners en militairen in de oorlog gebruikt werden.

Jan:' Er hebben zoveel mensen hun leven gegeven voor onze vrijheid. Elk item in mijn museum heeft zo zijn eigen verhaal, is door iemand gebruikt of gemaakt. De oorlog maakt een belangrijk deel uit van ons verleden. We kunnen wat gebeurt is helaas niet veranderen, maar er wel van leren. Dan moet er wel wat over zijn om te lezen en te zien.' Het historisch museum is elke woensdag van 12.00 tot 17.00 uur open. Voor meer informatie kunt u bellen naar Jan van der Stel, telefoonnummer: 06-14563044

Jan van der Stel naast één van zijn museumstukken