Gemeente Zaltbommel


Ondersteuning voor vrijwilligers en mantelzorgers 28 oktober 2008 Startende ondernemers starten smart! 28 oktober 2008 Ondersteuning voor vrijwilligers en mantelzorgers

Vanaf 2009 biedt de gemeente Zaltbommel extra ondersteuning aan het vrijwilligerswerk en de mantelzorg. Dit staat in de beleidsnota vrijwilligerswerk en mantelzorg, die is opgesteld. "De extra ondersteuning voor vrijwilligers en mantelzorgers is nodig. Zij zijn het cement van de samenleving.", aldus wethouder Krähe.

In samenspraak met vrijwilligers, mantelzorgers, Steunpunt Vrijwilligerswerk Bommelerwaard en Steunpunt Mantelzorg heeft de gemeente het beleid opgesteld. Het doel van de nota is het behouden, ondersteunen, waarderen en aantrekken van vrijwilligers en mantelzorgers.

Maatregelen 2009-2011
De komende drie jaar worden verschillende maatregelen genomen. De bekendheid van het Steunpunt Vrijwilligerswerk Bommelerwaard en Steunpunt Mantelzorg wordt vergroot. Er komt een collectieve verzekering voor vrijwilligers. De regeldruk voor vrijwilligersorganisaties moet omlaag en er wordt extra ingezet op het werven van vrijwilligers. Om zelf het goede voorbeeld te geven stelt de gemeente uren beschikbaar voor de medewerkers om vrijwilligerswerk te verrichten.

In 2009 start de gemeente met speciale workshops voor vrijwilligersorganisaties. Het doel van deze workshops is de bekendheid vergoten van de ondersteuningsmogelijkheden. Organisaties zijn veelal niet bekend met de ondersteuning die zij kunnen krijgen, zowel financieel als bij hun dagelijkse werkzaamheden. Ook wordt in 2009 gestart met activiteiten voor allochtone mantelzorgers, omdat deze groep veel te maken heeft met overbelasting.

WMO-raad positief over beleid
De Zaltbommelse Wmo-raad is positief over de beleidsnota. Deze onafhankelijke adviesraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente. Gerrit de Boer van de Wmo-raad: "Vrijwilligers en mantelzorgers zijn waardevol. Het is belangrijk dat daar nu beleid voor is ontwikkeld." Ook schrijft de Wmo-raad in reactie op de nota: "De toenemende vraag naar vrijwilligers is een essentieel onderwerp. Vrijwilligerswerk is leuk en de zorg voor een familielid, vriend of kennis is waardevol. Aandacht voor mantelzorgers is heel belangrijk, mede door de terugtredende overheid. Mensen zijn zich vaak niet bewust dat zij mantelzorger zijn."

Geplaatst op: 28 oktober 2008
Startende ondernemers starten smart!

De gemeente Zaltbommel ondersteunt startende ondernemers met het project IkStartSmart. Het project - van de Kamer van Koophandel Midden-Nederland - biedt startende ondernemers netwerk- en financieringsmogelijkheden, begeleiding, coaching, en trainingen. Op 1 november kunnen ondernemende inwoners kennismaken met het project IkStartSmart op de jaarlijkse Startersdag.

Sinds april 2008 neemt de gemeente Zaltbommel deel aan het project IkStartSmart. Zaltbommel is daarmee de eerste gemeente in Rivierenland, die op deze wijze ondersteuning biedt aan startende ondernemers. Inwoners, die overwegen om een eigen bedrijf te starten, kunnen ook deelnemen aan het project. De starters krijgen eerst een kennismakingsgesprek en ondernemerstest. Het project biedt individuele coaching, training, advies en netwerkbijeenkomsten. "Wij steken graag onze nek uit voor startende ondernemers in onze gemeente. Door starters ondersteuning te bieden, stimuleren we de vestiging van ondernemers in onze gemeente. Dit is goed voor de werkgelegenheid.", aldus wethouder Zondag.

Mariet Kamphuis uit Bruchem neemt deel aan het project IkStartSmart en is zeer enthousiast. De onderneemster zoekt, adviseert en bemiddelt met haar bedrijf www.ikzoekuwhuis.nl bij de aankoop van een huis. "De coach is echt fantastisch. Het sparren met de coach zorgt er onder andere voor dat je hindernissen in de markt vooraf kunt tackelen", aldus Kamphuis. Ook Jan Cornelissen is erg te spreken over IkStartSmart. Cornelissen levert, bouwt en onderhoudt zwembaden, sauna's en whirlpools met het bedrijf Azure Pools.

De startersdag van de Kamer van Koophandel Midden-Nederland is op zaterdag 1 november tussen 10:00 uur en 16:00 uur in Restaurant de Betuwe (Hoog Kellenseweg 7 in Tiel). Meer informatie over de startersdag staat op de website van de Kamer van Koophandel (www.kvk.nl). Informatie over IkStartSmart staat op www.ikstartsmart.nl.
Geplaatst op: 28 oktober 2008