Nieuw-Vlaamse Alliantie


Pleegkinderen met handicap worden gediscrimineerd (28/10/08)

Volgens de Vlaamse regelgeving is het onmogelijk om een persoonlijk assistentiebudget (PAB) aan te vragen voor pleegkinderen met een handicap. Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens (N-VA) werd hierover aangesproken door pleegouders en vroeg meer uitleg aan Vlaams minister van Welzijn Vanackere. Die stelt dat geen twee bijstandsvormen gecumuleerd mogen worden. Helga Stevens vindt dat die pleegouders en pleegkinderen hierdoor gediscrimineerd worden en pleit ervoor dat dit cumulatieverbod zo snel mogelijk wordt opgeheven.

Pleegzorg kan volgens Helga Stevens niet gelijkgesteld worden met de andere vormen van bijstand voor personen met een handicap. Pleegouders vervangen de ouders bij wie het kind voorheen verbleef. De subsidiëring van de pleegzorgdienst en de tussenkomst in de kosten voor de pleegouders zorgen in feite enkel voor een vervangende thuissituatie.

Een PAB maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat een persoonlijke assistent helpt bij praktische en organisatorische taken op school. Dit kan gaan om hulp bij het omkleden na de turnles, een kind assisteren tijdens een schoolreis... Door aan pleegkinderen geen PAB toe te kennen, maakt men het de pleegouders wel zeer zwaar. Zij kunnen geen persoonlijke assistent inhuren. Men verplicht hen zo de facto bijna om thuis te blijven. Er is in Vlaanderen momenteel al een tekort aan pleegouders en op die manier gaat men wel in een zeer beperkte vijver vissen.

Het cumulatieverbod werkt ook in de andere richting: als een kind al een PAB heeft, kan het wegens het cumulatieverbod, mocht dat nodig zijn, niet toegewezen worden aan pleegouders.

Helga Stevens pleit ervoor dat dit cumulatieverbod wordt opgeheven. Het kind met een handicap dat toevallig in een pleegsituatie vertoeft, wordt eigenlijk gediscrimineerd ten opzichte van een ander kind met een handicap dat gewoon thuis bij zijn ouders verblijft. Helga Stevens pleit er daarom sterk voor dat deze situatie zou worden herbekeken, ook in het licht van het persoonsgebonden budget en het tekort aan pleegzorggezinnen.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be