Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Vangnet voor ondernemers met gezondheidsrisico

Voor zelfstandige ondernemers is het belangrijk dat zij zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de zelfstandigen niet is verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. De overheid en werknemersorganisaties willen daar iets aan doen. Er is een voorlichtingscampagne. Een vangnetregeling wordt de komende drie maanden opengesteld.

De campagne is een initiatief van ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het ministerie van Economische Zaken en het Verbond van Verzekeraars, en tot stand gekomen in samenwerking met FNV Zelfstandigen, PZO en CNV Zelfstandigen.

Geweigerd? Pak de extra kans

Het voornaamste doel van de campagne: zelfstandigen wijzen op het enorme risico dat zij lopen zonder verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Zelfstandigen die voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn geweigerd, krijgen nu de kans om via een speciale vangnetregeling toch een verzekering af te sluiten.

Hoe meedoen?

Ondernemers die gebruik willen maken van de vangnetregeling, moeten zich tussen 1 november 2008 en 1 februari 2009 aanmelden voor een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als zij daarop vanwege hun gezondheid geweigerd worden, kunnen ze zich bij de verzekeraar van hun keuze aanmelden voor de 'vangnetregeling'.
Voor startende ondernemers geldt dat zij zich ook na 1 februari nog kunnen aanmelden voor de vangnetregeling.

Voor uitgebreide informatie over de regeling: kijk op de site van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

(Geplaatst: 28 oktober 2008)

---