Senternovem


Nieuws

28-10-2008 | TNT opent haar eerste klimaatpositieve gebouw

TNT heeft in Veenendaal op maandag 27 oktober jongstleden het eerste klimaatpositieve gebouw geopend. De oplevering van dit pand in Veenendaal is de eerste in een reeks van groene gebouwen die TNT in de toekomst wil opleveren. Het post- en expressbedrijf streeft er naar om de CO2-uitstoot van alle panden, drie miljoen m2 onroerend goed verspreid over 65 landen, drastisch te verlagen. Een jaar geleden schreef TNT een tender uit onder bouwbedrijven voor het bouwen van CO2-emissievrije bedrijfspanden. Dit speelde in dezelfde tijd dat TNT de tender op de markt bracht voor haar 70.000 m2 aan Green Offices. Bouwbedrijf VolkerWessels kwam voor TNT het beste uit de bus en ontwierp samen met TNT het eerste CO2 -emissievrije post distributiecentrum voor Koninklijke TNT Post. Het is een voorbereidingscentrum voor de post voor Veenendaal en omgeving. Het bedrijfspand is circa 1500 m2 groot waarvan circa 300 m2 kantoorruimte is.
Voor het nieuwbouwpand in Veenendaal heeft TNT in diverse duurzame energieoplossingen geïnvesteerd. Hierdoor produceert het gebouw in het geheel geen CO2 -emissie.
De belangrijkste milieumaatregelen die zijn getroffen hebben betrekking op de verwarming en verlichting van het gebouw. Zo is het depot optimaal gericht op de zon en beschikt over zoveel mogelijk ramen. Daardoor wordt veel daglicht binnengelaten, zodat minder kunstlicht nodig is. De energie wordt op duurzame wijze door het gebouw zelf opgewekt. Zonnecellen en -collectoren op het dak, vangen zonlicht op en zetten dit om in energie voor het gebouw. Daarnaast vindt verwarming en koeling plaats door grondwater op te pompen.