Gemeente Ede

nummer 203 / Ede, 28 oktober 2008

B&W stellen Integraal huisvestingsplan vast
Gemeente Ede presenteert plannen voor nieuwe scholen

Tot 2013 verwacht het college van B&W scholen te gaan bouwen in Kernhem en op het Enkaterrein. Daarnaast zal het merendeel van de scholen in Lunteren vernieuwd worden. Het college verwacht dat in deze periode in Wekerom de bouw van en Kultuhuis van start kan gaan, evenals de nieuwbouw van het VMBO Het Streek. Binnen het speciaal onderwijs zal De Wegwijzer uitgebreid worden voor de kinderen die nu nog naar de dagopvang van KC Calimero gaan.
De gemeenteraad zal het Integraah huisvestingsplan (IHP), inclusief het Programma 2009 naar verwachting op 11 december vaststellen.

In het IHP 2009 2012 staan de plannen van het college voor investeringen in het onderwijs. Het gaat om vier soorten investeringen:

1. Investeringen op basis van de Verordening onderwijsvoorzieningen.

2. Herijking investerings- en onderhoudsbeleid op het terrein van onderwijshuisvesting.

3. Nieuwe oppervlakte normen voor gyymnastiekonderwijs.
4. Kostenverhogende elementen als gevolg van. overig gemeentelijk beleid.

Verordening onderwijsvoorzieningen.
Het college geeft aan wat de investeringsplannen tot het jaar 2013 zijn.

Belangrijke ontwikkelingen in het basisonderwijs zijn de geplande nieuwbouwscholen op het Enkaterrein, de vernieuwing van het merendeel van de scholen in Lunteren, de bouw van twee nieuwe scholen in Kernhem. Daarnaast heeft het college de verwachting dat in Wekerom het Kulturhus deze periode kan worden gerealiseerd. In het speciaal onderwijs is het college voornemens om De Wegwijzer uit te breiden ten behoeve van kinderen die nu nog naar de dagopvang van KC Calimero gaan. In het voorgezet onderwijs verwacht het college dat deze periode nieuwbouw van het VMBO van Het Streek van start kan gaan.

Herijking investerings- en onderhoudsbeleid
Al in 2006 heeft het college aangekondigd om schoolgebouwen na de afschrijvingsperiode van 40 jaar in beginsel te willen vernieuwen. In het huidige IHP heeft het college nu de noodzakelijke investeringen vastgesteld. De gemeente vraagt aan de schoolbesturen een actieve rol te spelen en ook financiële bij te dragen aan de planning en realisatie van nieuwbouwscholen. Als gevolg van deze aanpak is veel minder onderhoudsgeld nodig.

Nieuwe oppervlakte normen voor gymnastiekonderwijs De huidige norm voor een gymlokaal is nu 12 x 21 x 5,5 meter hoogte. Het college wil aansluiten bij de wens van het onderwijs om grotere gymnastieklokalen. Hierdoor kan men in het onderwijs nieuwe lesmethoden toepassen en zijn ook andere (binnen-) sporten in een lokaal te beoefenen. Het college stelt een nieuwe norm voor van 14x22x7.

Kostenverhogende elementen a.g.v. overig gemeentelijk beleid. De gemeente heeft vorig jaar nieuwe eisen vastgesteld voor parkeren en duurzaam bouwen. Daarbij stelt het bouwbesluit extra eisen die niet in de bouwnormen voor onderwijshuisvesting zijn meegenomen. Het college stelt daarom voor om de bouwnormen met 10 % te verhogen in afwachting van aanvullende beleid van het rijk.