Gemeente Den Haag

Het Strijkijzer wint wolkenkrabber-award

Het Strijkijzer heeft de gouden Emporis Skyscraper Award 2007 gewonnen als beste wolkenkrabber op het gebied van design en functionaliteit. De Emporis Skyscraper Award wordt op dinsdag 28 oktober overhandigd door Stephen Boehm, CEO van Emporis.

Deze belangrijke internationale prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Emporis. Het is een architectonische erkenning waarmee Het Strijkijzer zich als eerste Nederlandse gebouw in het rijtje van wereldberoemde voorgaande prijswinnaars schaart: de 30 St. Mary Axe in Londen, Taipei 101 in Taipei, de Turning Torso in Malmö en de Hearst Tower in New York.

Over Het Strijkijzer
Op een verbazingwekkend kleine kavel van slechts 30 bij 35 meter staat de hoogste woontoren van Den Haag van 130 meter. Architect Paul Bontenbal van AAArchitecten liet zich bij zijn ontwerp inspireren door het Flatiron Building in New York. Niet alleen de inspiratie is New Yorks, ook de bouwwijze. Voor aannemer Boele & Van Eesteren was naast het gebouw geen ruimte om bouwmaterialen te stallen - die werden aangevoerd op het moment dat de kraan het meteen kon plaatsen. Tijdens de bouw konden daardoor alle activiteiten op het drukke Rijswijkseplein gewoon doorgaan. De bouwplaats werd omsloten door een bouwschutting met platen beschilderd door verstandelijk gehandicapte kunstenaars van Atelier De Haagse School, onderdeel van Stichting Steinmetz/ De Compaan. Het Strijkijzer is daarmee en project dat vanaf het begin een bijzondere rol speelt in de Stationsbuurt. Het gebouw is door Emporis dan ook niet alleen gekozen vanwege het bijzondere ontwerp, maar ook vanwege de functionaliteit.

Wonen, werken én genieten
Het Strijkijzer telt 351 huurwoningen, waarvan 51 luxe appartementen. Uitzonderlijk voor een wolkenkrabber van dit kaliber is dat Het Strijkijzer plek biedt aan 300 zeer gewilde jongerenwoningen in de sociale huursector. Vestia levert met Het Strijkijzer niet alleen woningen aan de Stationsbuurt in Den Haag, maar ook extra voorzieningen die deze buurt levendiger maken. De onderste verdiepingen zijn bestemd voor een Grand Café, een wasserette en volledige gefaciliteerde bedrijfsruimtes. Op de bovenste etages opent in 2009 een panoramaterras met luxe restaurant en een vergadercentrum
- te bereiken met een glazen panoramalift. Het terras biedt een prachtig uitzicht over Den Haag en wijde omgeving. Het gebouw heeft vijf liften, een aantal serres waarvan één met fitnessruimte en één met een ontmoetingsruimte voor de jongerenwoningen, een grote fietsenstalling en is voorzien van de laatste technologische snufjes.

Hoogbouw in Den Haag
Vestia grijpt de prijsuitreiking aan om een American-style verkiezingsdebat te organiseren. De debaters zijn Vestia-directeur Rob van Eijkeren en architect Paul Bontenbal, wethouder Bouwen en Wonen Marnix Norder en wethouder Citymarketing, ICT en Binnenstad Frits Huffnagel. Zij kruisen vandaag de degens over de volgende stellingen:
* Den Haag bouwt een échte stad: the sky is the limit!
* Haags Hoogtepunt laat op zich wachten

* Het Strijkijzer: fantastisch gebouw op de verkeerde plek.

En wat vindt het publiek van Het Strijkijzer als place to be? Zij stemmen mee via rood-groene ja/nee-kaarten.

www.hetstrijkijzer.nl.
www.emporis.com
www.vestia.nl