Gemeente Someren


Lichte afname alcoholgebruik jongeren
Stoppen met roken in Someren 21-10-2008
Stoppen met roken in Someren

Omdat roken de oorzaak is van veel gezondheidsklachten adviseren artsen hun patiënten regelmatig om te stoppen met roken. De huisartsen in Someren doen dit standaard met meer nadruk bij hun patiënten die diabetes, astma/COPD of hypertensie (hoge bloeddruk) hebben. Hiermee willen zij bereiken dat de risicos op hart- en vaatziekten verminderen en longproblemen niet verder toenemen.

Wanneer patiënten het advies krijgen om te stoppen met roken is het belangrijk dat zij weten hoe zij daar ondersteuning bij kunnen krijgen. Niet alleen in de huisartsenpraktijk, maar ook daarbuiten moet informatie beschikbaar zijn over deze ondersteuning. De gemeente Someren ondersteunt dit initiatief van harte. De komende vijf weken verschijnt, in samenwerking met de GGD Brabant-Zuidoost, op de gemeentepagina informatie over:

* Individuele begeleiding bij stoppen met roken door de praktijkverpleegkundige van de huisartsenpraktijk;
* Een groepscursus Stoppen met Roken van de Zorgboog gezondheidsservice;

* Individuele begeleiding of begeleiding in een groep door de Rook-stop-Poli van het St. Annaziekenhuis in Geldrop;
* Individuele begeleiding, voor patiënten die onder behandeling zijn van een specialist van het Elkerliekziekenhuis, door de Stoppen met roken poli van het Elkerliekziekenhuis in Helmond;
* Telefonische ondersteuning en ondersteuning via internet door Stivoro.

Tijdens deze vijf weken besteedt de gezondheidswijzer in de bibliotheek ook aandacht aan dit onderwerp.

Met vragen kunt u terecht bij:

* Uw huisarts of de praktijkverpleegkundige van uw huisarts.
* De gezondheidswijzer Someren in de bibliotheek: Molenstraat 12 Someren (openingstijden gezondheidswijzer: maandag 14.30-17.00 uur ,woensdag 10.00-12.00 uur, donderdag 14.30-17.00 uur);
* GGD Brabant-Zuidoost: Tineke Meeldijk tel. 088-0031-453, t.meeldijk@ggdbzo.nl

Meer informatie
Kijk op: www.stoppenkunjeleren.nl

Terug

logo Minder drinken ook in Someren met link naar de website


Terug naar boven>>

Lichte afname alcoholgebruik jongeren

logo Minder drinken ook in Someren met link naar de website

Eens in de vier jaar wordt door de GGD Brabant-Zuidoost onder de jeugd van 12 t/m 18 jaar een enquête afgenomen. In de enquête worden ondermeer vragen gesteld over het alcohol- en drugsgebruik. Maandag 27 oktober jl. heeft de GGD de jeugdmonitor 12 t/m 18 jarigen 2007-2008 gepresenteerd. Hierin zijn ook de cijfers voor Someren opgenomen. Uit dit onderzoek blijkt dat het alcoholgebruik onder de Somerense jeugd licht is afgenomen.

In 2006 heeft de gemeente de nota en het uitvoeringsprogramma Alcohol en drugs in Someren, Veilig en Verantwoord 2006-2010 vastgesteld. Aanleiding voor de nota en het uitvoeringsprogramma waren de cijfers uit de jeugdmonitor van de GGD Brabant-Zuidoost 2003-2004. De cijfers gaven aan dat het gebruik van alcohol onder jongeren in Someren boven het regionale gemiddelde lag.

In het najaar van 2006 is de gemeente Someren gestart met de uitvoering van verschillende activiteiten onder het motto Minder drinken, ook in Someren. De campagne moet er toe bijdragen dat het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in Someren afneemt. Er worden o.a. activiteiten ontplooid voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, ouders, jongerencentra, horeca en sportkantines. In het horecabeleid zijn regels en afspraken opgenomen om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan en inmiddels is de gehele bebouwde kom van Someren aangewezen als alcoholverbodsgebied. Daarnaast wordt er vanuit het regionale project Laat je niet flessen aandacht aan dit onderwerp geschonken.

Op basis van de jeugdmonitor 2003-2004 en 2007-2008 kunnen conclusies getrokken worden over de ontwikkeling van het alcohol- en drugsgebruik onder de jongeren in Someren.

Behaalde resultaten
Zo is het aantal kinderen dat alcohol drinkt licht afgenomen. Meer ouders zijn kritisch t.a.v. het alcoholgebruik van hun kind. Het aantal kinderen onder de 16 jaar dat meer dan 20 glazen per week drinkt is minder dan 1 procent. Maar er is zeker nog werk te doen. Het aantal jongeren dat elke week in het weekend 20 glazen of meer drinkt is nog niet duidelijk afgenomen.

Het drugsgebruik is in de gemeente Someren ten opzichte van 2003 nagenoeg gelijk gebleven. Deze groep is ongeveer even groot als in de regio. De groep jongeren in Someren die paddos heeft gebruikt is klein, maar wel groter dan in de regio. Binnen het project Minder drinken ook in Someren zal de komende tijd ook de nodige aandacht worden besteed aan de combinatie van alcohol- en drugsgebruik.

Uit bovenstaande resultaten blijkt dat we op de goede weg zijn maar dat het nog te vroeg is om de aandacht voor alcohol- en drugsgebruik in Someren te verminderen. De gevolgen van overmatig gebruik (zeker op jonge leeftijd) zijn daarvoor te ernstig.