Provincie Limburg

Persberichten

Provincie ondersteunt collectieve zelfbouw in Limburg Stimuleringssubsidies voor bouwprojecten en initiatieven

Burgers en gemeenten die werk willen maken van collectief particulier opdrachtgeverschap in de (woning)bouw (kortweg CPO) kunnen de komende drie jaren rekenen op financiële steun van de Provincie Limburg. De Provincie trekt bijna 600.000,- uit om meer collectieve zelfbouw in Limburg van de grond te trekken. Hiermee wil zij de keuzevrijheid en variatie op de Limburgse woningmarkt vergroten en inspelen op behoeften van groepen burgers die in gezamenlijkheid hun eigen woning willen bouwen.

De woonwensen van burgers veranderen sterk. Verschillende groepen stellen verschillende eisen aan hun woning en leefomgeving. Voor woningzoekenden komt het huidig woningaanbod te weinig overeen met hun vraag, behoeften en ook financieel plaatje. Sommigen nemen geen genoegen met de standaardwoningen die voor hen zijn bedacht en willen invulling geven aan hun woonwensen en omgeving. Daaronder zijn zowel starters en ouderen als ook gezinnen die willen doorstromen op de woningmarkt.
Deze groep mensen kiest er steeds vaker voor om de krachten te bundelen en samen vorm en inhoud aan hun woonwensen te geven en deze met vereende krachten te realiseren. Ze houden zelf de regie en sturing op de bouw en totstandkoming van hun woning: van het prille begin - via ontwerp en uitvoering - tot en met de oplevering van hun woning. Dit heet collectief particulier opdrachtgeverschap.

Deze krachtenbundeling levert een aantal voordelen op. Realisatie van woningen op basis van eigen wensen en behoeften (betere aansluiting van vraag en aanbod dus), kostenbesparing door het samen te doen, en niet te vergeten ook belangrijke sociale aspecten. Door gezamenlijk te bouwen, ontstaan nieuwe buurten en sociale verbanden. Deelnemers voelen zich betrokken bij elkaar, bij de woning en bij de buurt als geheel.

De stimuleringsregeling CPO van de Provincie Limburg richt zich op drie sporen. In de eerste plaats komen concrete CPO-woningbouwprojecten in aanmerking voor subsidie, zowel in de nieuwbouw als de bestaande bouw. De subsidie voor deze projecten is bedoeld om de kosten in het voortraject gedeeltelijk te financieren omdat het voor particulieren lastig kan zijn deze financiering in de voorfase van een woningbouwproject voor elkaar te krijgen. Financiële steun door de Provincie kan een belangrijk deel van deze onzekerheid bij burgers wegnemen en een vliegwiel betekenen voor de verdere uitvoering van het project. Daarnaast stelt de Provincie geld ter beschikking voor het uitvoeren van onderzoek naar de mogelijkheden om collectieve zelfbouw te realiseren in bestaande (leegstaande) gebouwen, zoals een klooster, een boerderij of kantoorpand. Tot slot kunnen gemeenten die door concrete initiatieven en activiteiten CPO binnen hun gemeenten willen stimuleren, aankloppen voor provinciale subsidie. Door op deze drie sporen in te zetten, wil de Provincie Limburg de komende jaren de collectieve zelfbouw in Limburg met een zo groot mogelijk effect bevorderen.

Op 6 november aanstaande zal gedeputeerde Lebens tijdens een speciale informatiebijeenkomst in Roermond het officiële startschot geven voor de uitvoering van de provinciale stimuleringsregeling voor CPO.

28-10-2008 13:51