Talentmanagement is geen HR speeltje meer

28/10/2008 15:47

Nyenrode Business Universiteit

Oratie prof. dr. Lidewey van der Sluis over Strategisch Talentmanagement

Breukelen, 28 oktober 2008; Talentmanagement is een strategisch vraagstuk dat op de bestuursagenda 2008/2009 staat en moet staan; het is onontbeerlijk voor een duurzame concurrentiepositie in een uiterst competitief macro-economisch klimaat. Kortom: Talentmanagement is geen HR speeltje meer, zo stelde Prof. dr. Lidewey van der Sluis in haar oratie 'Talent Management in strategisch perspectief', voorgedragen op 27 oktober 2008 aan de Nyenrode Business Universiteit.

De open arbeidsmarkt en de toenemende wereldwijde concurrentie tussen organisaties zorgen voor turbulentie tussen werknemers en werkgevers. Dit dwingt organisaties om kostenefficiƫnt te handelen en om hun talentpool effectief te managen. Het vereist een nieuwe kijk op het benoemen en aantrekken van talent, het inzetten en aansturen van mensen, en het ontwikkelen en binden van mensen.

In haar rede gebruikte Van der Sluis het vliegeren als metafoor: "Strategisch Talent Management is als vliegeren: de kunst om de organisatie in de lucht te houden. Dat het op de arbeidsmarkt waait, is duidelijk, maar de wind is gedraaid en aangewakkerd. Dat vraagt om nieuwe inzichten in effectieve vliegerstijlen."

De vlieger met het vliegertouw is het instrumentarium van de organisatie. Een sterke windkracht en turbulentie vragen om vliegerkunsten. De dynamiek in de markt en op de arbeidsmarkt laten organisaties dit op indringende wijze ervaren. Het vergt van hen visie en leiderschap in het maken van keuzes aangaande werving, aansturing en behouden van mensen: zij moeten kiezen met welke vlieger zij gaan vliegeren, uitgaande van het gewenste vliegereffect bij een gegeven turbulentie en windrichting. Stuntvliegeren, paragliden, of de vertrouwde, simpele vlieger met zo'n vliegerstaart?

In haar rede draagt Van der Sluis richtingen aan voor dit keuzeproces. Belangrijke elementen zijn het talentkompas en het ontwikkelkompas, waarbij de arbeidsparticipatie, mobiliteit en ontwikkeling van het individu centraal staan. Ook verdiept Van der Sluis zich in de wijze waarop talent management moet worden verankerd in de strategie van de organisatie, opdat men talent blijft vinden, binden, en laat bloeien.

Over het Powerhouse Competing for Talent

Prof. dr. Lidewey van der Sluis is hoogleraar Strategisch Talentmanagement en is Directeur van het Nyenrode Powerhouse Competing for Talent. Het Powerhouse Competing for Talent fungeert als voedingsbodem voor de vele organisaties die, als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt en de beperkte internationale mobiliteit van talent, worstelen met vraagstukken rondom het vinden, binden, boeien en laten doorgroeien van talent. Ook het laten uitstromen van medewerkers die niet langer bij de organisatie passen, is een thema waar binnen het Powerhouse aandacht aan wordt besteed. Andere thema's die op de agenda staan zijn de waarde- en keuzepatronen op de arbeidsmarkt van professionals, vitaliteit van de arbeidsrelatie, diversiteit onder medewerkers, en innovatie als gevolg van talent management. De focus ligt daarbij op sociale innovatie en leerprocessen in de organisatie, met als uitgangspunt dat talentontwikkeling ten dienste staat van organisatie-ontwikkeling.





http://www.nyenrode.nl


Noot voor de redactie: