Adviescommissie Water wil snel vastlegging aanpak waterveiligheid

28/10/2008 16:00

Adviescommissie Water

De Adviescommissie Water (AcW) waardeert de snelle en positieve reactie van het Kabinet op de aanbevelingen van het rapport "Samen werken met water"van de Deltacommissie 2008 onder voorzitterschap van de heer Veerman. Op deze wijze geeft het Kabinet blijk doordrongen te zijn van de grote urgentie van het onderwerp waterveiligheid. De AcW dringt erop aan dat de verdere uitwerking van de Kabinetsreactie voortvarend ter hand wordt genomen.

De AcW dringt in haar advies aan de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat aan op een goede wettelijke basis voor de uitvoering van het Deltaprogramma. In de Deltawet moet de integraliteit en de ruimtelijke doorwerking van de maatregelen geregeld worden. Essentieel is dat in de wet een solide financiële basis voor de lange termijn wordt vastgelegd. Ten slotte moet de Deltawet duidelijkheid geven over de bestuurlijke organisatie zodat doorzettingsmacht wordt gewaarborgd. Alleen dan kunnen de plannen van het Kabinet echt tot uitvoering komen.

De AcW benadrukt dat de waterproblematiek integraal wordt aangepakt. Het waterbeleid moet nadrukkelijk in samenhang met landbouw, visserij, natuur, recreatie, transport en stedelijke ontwikkeling worden beschouwd. Het is essentieel in de ruimtelijke ordening beter rekening te houden met water.

Goede bestuurlijke samenwerking is cruciaal om ook in de toekomst in ons land te kunnen wonen, werken, recreëren en investeren. De AcW staat achter de instelling van een ministeriële stuurgroep die de landelijke regie heeft en moet zorgen voor een integraal rijkskader en lange termijn financiering. Daarnaast pleit de AcW ervoor dat bij de uitwerking van het advies van de Deltacommissie samenwerking wordt gezocht tussen de verantwoordelijke bewindslieden en de regiobestuurders. Daarbij wijst de AcW op de positieve ervaringen met de regionale samenwerkingsverbanden die zijn ontstaan bij het opstellen van de stroomgebiedbeheerplannen voor de waterkwaliteit.

De AcW adviseert in de Deltawet te formuleren wat precies de positie, rol en bevoegdheden van een Deltaregisseur zullen zijn. De Deltaregisseur moet ook echt de mogelijkheden krijgen om de uitvoering van het Deltaprogramma te borgen. De Deltaregisseur moet de solidariteit bevorderen en dient te voorkomen dat oplossingen in het ene gebied leiden tot vergroting van de problematiek elders.

De AcW dringt er op aan snel meer duidelijkheid te geven over de financiering op de lange termijn van de plannen. Dit is belangrijk zowel voor de inwoners van Nederland als voor buitenlandse investeerders. Van een meer anticiperend waterbeleid kan pas echt sprake zijn als de financiën niet achteraf geregeld hoeven te worden.

De AcW stelt met instemming vast dat het Kabinet de bescherming tegen overstromen zal verbeteren. Dat is noodzakelijk omdat de huidige normen verouderd zijn en de bedreigingen mede door de klimaatverandering toenemen.

De waterkeringen zijn nu niet op orde. Circa 25% van de primaire keringen voldoet niet aan de huidige normen en van 30% is onvoldoende bekend om een oordeel te kunnen vormen. De AcW vraagt in haar advies aandacht voor het op korte termijn inhalen van de achterstanden bij de dijkversterkingen en zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de conditie van de waterkeringen waarover nog niet bekend is of ze voldoen.