Stichting Natuur en Milieu

28 oktober 2008 - Het akkoord dat de ministers Van der Hoeven en Cramer vandaag tekenden met de energiesector effent de weg voor een forse uitbreiding van het aantal kolencentrales. Mirjam de Rijk, directeur van Stichting Natuur en Milieu: Het kabinet kiest met dit akkoord voor grootschalige kolencentrales als spil van de Nederlandse energievoorziening. Het leidt ertoe dat vuile energie met overheidssteun blijft bestaan en er geen gunstig investeringsklimaat ontstaat voor duurzame energie in Nederland. De Nederlandse klimaat- en energiedoelen worden met het Sectorakkoord Energie onhaalbaar. Opmerkelijk is dat het energiebedrijf Eneco het akkoord niet ondertekent omdat ook zij het onder de maat vinden.

De voorstellen voor duurzame energie zijn fragmentarisch en weinig concreet. Oplossingen voor de barrières voor duurzame energie ontbreken. Duurzame energie zou voorrang moeten krijgen op het elektriciteitsnet, de overheid zou een stopcontact op zee moeten aanleggen en vergunningprocedures voor wind op zee moeten versnellen.

Mirjam de Rijk: De overheid subsidieert proefprojecten voor CO2 -opslag, maar krijgt er van de energiebedrijven geen enkele garantie voor terug. De toezegging van bedrijven om nieuwe kolencentrales geschikt te maken voor installaties om CO2 af te vangen is een lege huls. Het blijft ongewis of kolencentrales ook daadwerkelijk hun uitstoot gaan verminderen door CO2 ondergronds op te slaan. Het is volgens Natuur en Milieu niet aannemelijk dat energiebedrijven zullen investeren in dure CO2 -opslaginstallaties zonder harde afspraken of een verplichting.

In het akkoord wordt impliciet gekozen voor een forse uitbreiding van kolencentrales. Voor duurzame energie ontstaat geen gelijk speelveld. Kolencentrales hebben nu voorrang op het elektriciteitsnet en verdringen duurzame energie en energiebesparende technieken. Zo kunnen tuinders in het Westland nu regelmatig geen stroom leveren aan het net met hun energiezuinige WKK-installaties. Ook wordt de gezondheidsschade die vervuiling van kolencentrales veroorzaakt niet doorberekend in de prijs.

Het kabinet maakt zijn ambities niet waar voor een duurzamere energievoorziening, die minder afhankelijk is van fossiele energie uit het buitenland.

Publicatiedatum: 28-10-2008