UMC Utrecht


Personeel in zorg moet griepprik krijgen

Personeel van verpleeghuizen vaccineren tegen de griep voorkomt infecties bij patiënten. Hoe groter het percentage gevaccineerden, hoe meer infecties voorkomen worden. Dat berekent klinisch epidemioloog Carline van den Dool van het UMC Utrecht. Ze heeft haar resultaten gepubliceerd in het oktobernummer van het tijdschrift PLoS Medicine.

Uit de berekeningen van Van den Dool blijkt dat theoretisch zestig procent van alle griepinfecties bij verpleeghuispatiënten voorkomen kan worden. Maar dan is het wel nodig álle personeelsleden in te enten
-- en dat is geen realistisch uitgangspunt. Momenteel is in Nederland minder dan 20 procent van het personeel gevaccineerd tegen de griep.

Uit de resultaten van Van den Dool blijkt ook dat elk extra ingeënt personeelslid de kans op besmettingen bij patiënten verkleint. Het vergroten van de vaccinatiegraad van 20 naar 30 procent is dus net zo belangrijk als het vergroten van 80 naar 90 procent.

"Door zeven personeelsleden te vaccineren", legt Van den Dool uit, "voorkom je één besmetting. Het zogenaamde `number needed to treat' is daarmee best laag. Het vaccineren van verpleeghuispersoneel is dus een efficiënte methode om besmettingen bij patiënten te voorkomen. Ik zou dus zeker aanbevelen het personeel te vaccineren."

Overigens zijn de patiënten zelf wel gevaccineerd, maar voorkomt dat nauwelijks infecties. De griepprik vermindert bij ouderen weliswaar complicaties van een griepinfectie, maar voorkomt niet dat ze het virus oplopen.

Van den Dool komt tot haar conclusies door griepbesmettingen wiskundig te simuleren. Ze gaat daarbij uit van een verpleeghuis dat bestaat uit dertig bedden in vijftien kamers. In het verpleeghuis werken dertig personeelsleden in shifts van acht uur. De verspreiding van het griepvirus hangt onder meer af van het contact tussen personeel en patiënten en de vaccinatiegraad.

De resultaten van Van den Dool sluiten aan bij de discussie over het verplicht vaccineren van gezondheidszorgpersoneel. De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar om personeel in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen op te nemen als doelgroep voor vaccinatie. Gezondheidszorgpersoneel heeft niet meer last van griep dan mensen in andere beroepen, maar kan de ziekte wel overdragen op patiënten en heeft dus een bijzondere verantwoordelijkheid. De minister van Volksgezondheid legde het advies naast zich neer.

Het onderzoek maakt onderdeel uit van het onderzoeksprogramma Klinische epidemiologie van het UMC Utrecht.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7556371 of 7558580. Buiten kantooruren via 088-755 5555
dinsdag 28 oktober 2008