ABVAKABO FNV

Zorgen over uw pensioen vanwege de kredietcrisis?

Op 23 oktober 2008 hebben de pensioenfondsen hun kwartaalcijfers gepubliceerd. Deze cijfers laten zien dat er ingeteerd is op de reserves. Toch is uw pensioen niet in gevaar. Wel kunnen er mogelijk gevolgen zijn voor het niveau van de indexatie per 1 januari 2009.

Pensioenfondsen bouwen met de premies die ze ontvangen vermogen op, waarmee ze later de pensioenen betalen. Pensioenfondsen zijn lange termijnbeleggers, maar zijn natuurlijk niet ongevoelig voor ontwikkelingen op de beurs. Het Nederlandse pensioenstelsel is echter robuust. De meeste fondsen hebben de afgelopen jaren flinke buffers opgebouwd om tegenvallende resultaten op de beurs op te kunnen vangen. Het vermogen van bijvoorbeeld de pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn is ook op moment nog steeds voldoende om alle huidige en toekomstige pensioenen uit te betalen. Pensioenuitkeringen worden momenteel net als anders nog gewoon uitbetaald. De huidige malaise op de financiële markten heeft uiteraard wel gevolgen voor de rendementen van de fondsen over dit jaar en de ontwikkeling van het vermogen. Het is mogelijk dat de indexatie, het middel waarmee de koopkracht van uw pensioen op peil blijft, hierdoor wordt beïnvloed.

In de pensioenfondsen waar ABVAKABO FNV in het bestuur is vertegenwoordigd, is het de ambitie om de pensioenen bestendig en volledig te indexeren. De indexatie is echter voorwaardelijk. Een pensioenfondsbestuur bepaalt jaarlijks of indexatie verleend kan worden en baseert dit besluit onder meer op grond van de financiële positie en de economische vooruitzichten. De dekkingsgraad is hierbij een belangrijke factor. De dekkingsgraad is de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen van het fonds. Deze verhouding wordt uitgedrukt in een percentage dat aangeeft hoe groot het vermogen is ten opzichte van de waarde van de pensioenverplichtingen.

De meeste fondsen hanteren een indexatiestaffel met een onder- en bovengrens voor de dekkingsgraad. Op basis van deze grenzen wordt bekeken of de dekkingsgraad aanleiding geeft tot indexeren. Indien sprake is van een dekkingstekort (dekkingsgraad lager dan ca 105%), wordt er niet geïndexeerd. De bovengrens van de indexatiestaffel varieert per fonds. Bij ABP ligt deze op 135%. Bij een dekkingsgraad hoger dan 135%, vindt in beginsel volledige indexatie plaats. Ligt de dekkingsgraad tussen de 105% en 135%, dan wordt in beginsel een gedeeltelijke indexatie toegepast. Is de dekkingsgraad groter dan de bovengrens van 135%, dan kan het bestuur besluiten tot na-indexatie voor gemiste indexatie in het verleden. Bij ABP is de dekkingsgraad na de eerste negen maanden van 2008, mede als gevolg van de renteontwikkeling, uitgekomen op 118%. Bij pensioenfonds Zorg en Welzijn is de dekkingsgraad per 30 september gedaald tot 126%.

Op dit moment valt niet aan te geven wat het gevolg van de huidige situatie zal zijn voor de indexatie per 1 januari 2009. De toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB) heeft de pensioenfondsen opgeroepen geen overhaaste beslissingen te nemen. Veel pensioenfondsbesturen waaronder die van ABP en Zorg en Welzijn zullen daarom pas in december beslissen of en in hoeverre er zal worden geïndexeerd.

De onrust op de financiële markten heeft naar verwachting geen belangrijke gevolgen voor de premie en het beleggingsbeleid van het fonds. Hoelang de huidige problemen zullen duren, kunnen wij niet voorspellen maar de financiële markten zullen zich op de langere termijn weer gaan herstellen. Voor de lange termijn blijven de verwachtingen dan ook positief. ABVAKABO FNV zal er zodra de vermogenspositie van een fonds dit weer toelaat, binnen een pensioenfondsbestuur op aandringen om de gemiste indexatie uit het verleden te herstellen. Dit in overeenstemming met ons beleid en de gemaakte afspraken in de meeste pensioenfondsen.