Gemeente Asten


28-10-2008
Ouders kritischer t.a.v alcoholgebruik jongeren. Onderzoeksrapport GGD jeugdmonitor

Ouders kritischer ten aanzien van alcoholgebruik jongeren

Eind 2006 heeft de gemeente de nota en het uitvoeringsprogramma 'Alcohol en drugs in Asten, Veilig en Verantwoord 2006-2010' vastgesteld. Aanleiding voor de nota en het uitvoeringsprogramma waren de cijfers uit de jeugdmonitor van de GGD Brabant-Zuidoost 2003-2004. De cijfers gaven aan dat het gebruik van alcohol onder jongeren in Asten boven het regionale gemiddelde lag.

Begin 2007 is de gemeente Asten gestart met de uitvoering van verschillende activiteiten onder het motto 'Minder drinken, ook in Asten'. De campagne moet er toe bijdragen dat het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in Asten afneemt. Er worden o.a. activiteiten ontplooid voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, ouders en sportkantines. Daarnaast wordt er vanuit het regionale project 'Laat je niet flessen' aandacht aan dit onderwerp geschonken.

Eens in de vier jaar wordt door de GGD Brabant Zuidoost onder de jeugd van 12 t/m 18 jaar een enquête afgenomen. In de enquête worden ook vragen gesteld over het alcohol- en drugsgebruik. Maandag 27 oktober jl. heeft de GGD de jeugdmonitor 12 t/m 18 jarigen 2007-2008 gepresenteerd, daarin zijn ook de cijfers voor Asten opgenomen.

Op basis van de jeugdmonitor 2003-2004 en 2007-2008 kunnen conclusies getrokken worden over de ontwikkeling van het alcohol- en drugsgebruik onder de jongeren in Asten. In de bijlage treft u de belangrijkste conclusies voor de gemeente Asten aan (zie bijlage).

Belangrijkste resultaten
Zo is het aantal kinderen dat alcohol drinkt afgenomen. Meer ouders zijn kritisch t.a.v. het alcoholgebruik van hun kind. Het aantal kinderen onder de 16 jaar dat meer dan 20 glazen per week drinkt is nu nog minder dan 1 procent. Maar er is zeker nog werk te doen. Het aantal jongeren dat elke week in het weekend 20 glazen of meer drinkt is nog niet duidelijk afgenomen.
Daarnaast baart het drugsgebruik in Asten zich zorgen. Hoewel het om kleine aantallen gaat werd tijdens het onderzoek duidelijk meer softdrugs en XTC gebruikt dan in 2003. Dit aantal is ook groter dan in de regio. Binnen het project 'Minder drinken ook in Asten' zal daarom de komende tijd ook de nodige aandacht worden besteed aan de combinatie van alcohol- en drugsgebruik.