Waterschap Aa en Maas

De Vilt: Baggeren in 2009

Het baggeren in De Vilt wordt uitgesteld tot volgend najaar vanwege ontwikkelingen die invloed hebben op de planning en de kosten. De overige werkzaamheden van de `grote opknapbeurt` verlopen volgens planning. Zo is de eerste fase van het verwijderen van het oeverstruweel met wilgen en essen afgerond. De andere oevers worden de komende twee jaar aangepakt. De voorbereiding van waterhuishoudkundige maatregelen, waaronder het plaatsen van een windmolen, duikers en stuwen, is in volle gang. Stap voor stap krijgt de `natte natuurparel' De Vilt haar glans weer terug. Eind 2010 moet het grootste deel van alle werkzaamheden van de gemeente Boxmeer, Brabants Landschap en waterschap Aa en Maas zijn afgerond.

De belangrijkste reden voor het uitstel van het baggeren is de uitloop van een vergunningaanvraag voor de realisatie van de baggerdepots. Hierdoor is baggeren in het naderende winterseizoen niet meer haalbaar. Vanwege de Flora- en Faunawet mag er namelijk alleen in de winterperiode worden gebaggerd om kwetsbare planten- en diersoorten te beschermen. De eerstvolgende mogelijke baggerperiode is daardoor de winter van 2009/2010. Daarnaast blijken de kosten van het baggeren vanwege marktontwikkelingen aanzienlijk hoger dan geraamd. Waterschap Aa en Maas gaat naar aanleiding hiervan op korte termijn met de provincie en de projectpartners in overleg. Dit om te kijken hoe deze kosten en de onvoorzien hoge kosten voor een beschermende folielaag onder het depot van de baggerspecie uit de Grote Vilt West kunnen worden voorkomen. Het baggeren zal waarschijnlijk met een andere aanpak en werkwijze en anders gefaseerd worden uitgevoerd.

NATTE NATUURPAREL
De Vilt is een zogeheten `natte natuurparel'. Dit zijn natuurgebieden met bijzondere natuurwaarden die afhankelijk zijn van de hydrologische omstandigheden. Natte natuurparels maken deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur en worden in opdracht van de provincie Noord-Brabant hersteld. Tot eind 2010 nemen de projectpartners De Vilt gezamenlijk op de schop om het bijzondere karakter van deze oude Maasmeander te herstellen. De werkzaamheden bestaan onder meer uit baggerwerk om de waterkwaliteit te verbeteren en maatregelen voor een natuurlijker peilbeheer in de graslanden. Zo worden er stuwen geplaatst, wordt de Oeffeltse Raam lokaal verdiept en worden duikers vervangen. Wilgen die te dicht bij en in het water groeien worden verwijderd en populieren maken plaats voor essen. Dit is nodig omdat de populieren via bladval zorgen voor een overdaad aan voedingsstoffen in het water. Op enkele percelen zal de voedselrijke toplaag worden afgeplagd, zodat schraal grasland weer ontwikkelingskansen krijgt. Ook zullen paddenschermen worden geplaatst en komt er een ecoduiker zodat kleine zoogdieren en amfibieën zich veilig kunnen verplaatsen.

BIJZONDERE PLANTEN - EN DIERSOORTEN: NATUUR STAAT VOOROP Dankzij het herstel van De Vilt zullen verschillende planten- en diersoorten zich kunnen vestigen en ontwikkelen. In de plassen gaat het bijvoorbeeld om een passende vispopulatie met snoeken en ruisvoorns. Soorten die kunnen zwemmen in helder water met een goed ontwikkelde waterplantenvegetatie en glooiende rietoevers. In omliggende gronden gaat het om planten zoals dotterbloem, draadzegge en veenmossen. Waterral, wouwaapje en grote karekiet zijn vogelsoorten die zich hier beter thuis zullen gaan voelen. Door de `grote opknapbeurt' ontstaat een gezond en duurzaam leefgebied voor bijzondere planten- en diersoorten en voor verschillende vormen van (extensieve) recreatie.