Gemeente Urk

Groei werkgelegenheid op Urk

De werkgelegenheid op Urk is in de periode april 2007 april 2008 met 257 banen (3%) gegroeid tot in totaal 7.977, zo blijkt uit het jaarlijkse werkgelegenheidsonderzoek van de provincie Flevoland. Het aantal fulltime banen is met 124 gestegen tot in totaal 6.083. Het aantal parttime banen steeg met 133 en kwam daarmee uit op een totaal van 1.894. Maar ook de werkloosheid ontwikkelt zich positief. Het aantal werklozen is namelijk afgenomen tot 2,2%, zo komt naar voren uit gegevens van het CWI. Economische resultaten waarmee Urk zeer tevreden kan zijn.

Uit het onderzoek bleek verder dat de groei van banen voor de provincie Flevoland uitkomt op 6%. Geen verassend cijfer, aangezien de werkgelegenheid in de provincie al voor het derde jaar op rij toeneemt met ongeveer 5%. Hiermee toont Flevoland aan een constante groeier te zijn.
Het werkloosheidspercentage van Flevoland ligt met 5,6% net boven het Nederlands gemiddelde. Urk doet het op dit gebied duidelijk beter dan de andere gemeenten in Flevoland.

De groei van de werkgelegenheid op Urk wordt vooral gerealiseerd in de bouwsector, de sector vervoer en communicatie en in de gezondheidszorg. Alleen in de zakelijke dienstverlening was er sprake van een afname van het aantal banen (4%).

Verder blijkt uit het onderzoek dat er maarliefst 150 nieuwe vestigingen bij zijn gekomen in 2007-2008. Met name de bouwsector kende het afgelopen jaar veel starters. Dit verklaart ook de grote groei van arbeidsplaatsen in deze sector.

Wethouder Johannes Koffeman van Economische Zaken is tevreden met de cijfers: Na de forse groei van vorig jaar hebben we ook dit jaar weer een toename van het aantal banen kunnen realiseren. In twee jaar tijd zijn er ongeveer 500 banen bijgekomen op Urk en is de werkloosheid verder gedaald. Daaruit blijkt dat we op economisch terrein goede resultaten halen. Maar we willen verder groeien; het doel is om volgend jaar de grens van 8000 arbeidsplaatsen te passeren.