Stoppen met roken binnen gezin verkleint kans op rokende kinderen -40%

28/10/2008 17:49

Edelman

Utrecht, 28 oktober 2008 - Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat meeroken ongezond is. Ook voor kinderen en baby's is meeroken gevaarlijk. Zij zijn gevoelig voor de schadelijke stoffen in sigarettenrook. Toch heeft 75% van de Nederlandse rokers wel eens gerookt in het bijzijn van kinderen, zo blijkt uit onderzoek1 naar het rookgedrag in Nederland in opdracht van nicotinevervanger NiQuitin. Bijkomend nadeel van roken in het gezin, is dat kinderen de gewoonte van hun ouders makkelijk overnemen. Als ouders besluiten om te stoppen met roken, dan vermindert de kans op rokende kinderen met 40%2.

Ouders kunnen vicieuze cirkel doorbreken

In Nederland rookt 15% van de kinderen tussen de tien en negentien jaar dagelijks en 22% heeft de afgelopen weken wel eens gerookt3. Howard Marsh, medisch directeur van GSK Consumer Healthcare en producent van NiQuitin, stelt: "Door te stoppen met roken kunnen ouders een grote rol spelen in het doorbreken van de vicieuze cirkel waarmee een rookverslaving wordt overgedragen van generatie op generatie." Wanneer beide ouders van een kind niet roken, dan is de kans dat een kind ook niet gaat roken maar liefst 70%. Als rokende ouders besluiten om toch te stoppen met roken, dan verlagen zijn deze kans alsnog met 40%, zo blijkt uit onderzoek2.

Meeroken in Europa

Vier van de vijf Europeanen is ervan overtuigd dat meeroken slecht voor de gezondheid is4. Toch rookt bijna 40% van de Europese rokers thuis in het bijzijn van kinderen. In Spanje en Australië is dit zelfs meer dan 50%. In Zweden (10%) en Litouwen (15%) worden kinderen thuis het minst blootgesteld aan sigarettenrook. Eén op de drie rokers in Europa heeft de afgelopen twaalf maanden geprobeerd te stoppen met roken. Vooral stress (33%) doet veel rokers weer naar de vertrouwde sigaret grijpen.

Goede voornemens

Veel rokende ouders en toekomstige ouders zullen per 1 januari het goede voornemen hebben om nu echt te stoppen met roken. Op verschillende websites zoals www.temdebeesten.nl en www.allesoverstoppenmetroken.nl kan iedereen terecht voor handige tips, zelftests, filmpjes, game en informatie om een stoppoging goed voorbereid aan te gaan.

Enkele tips om als roker of rokende ouder succesvol te stoppen met roken:


- Stel je stoppen-met-roken-dag niet vast op een dag die extra moeilijk kan zijn.


- Drink veel water, water versnelt de afvoer van nicotine uit het lichaam.


- Blijf bezig, plan activiteiten zodat je geen tijd hebt om stil te zitten.


- Vraag of rokend bezoek buiten wil roken zodat er geen rooklucht in het huis hangt en je zo ook niet in de verleiding komt om ook een sigaret op te steken.


- Zorg dat de kinderkamer altijd rookvrij is en dat je deze goed ventileert.

Moeilijke opgave

Stoppen met roken is vaak een moeilijke opgave. Zo heeft ruim 75% van de Nederlandse rokers al eens een stoppoging ondernomen2. Zij beseffen niet altijd dat hun wilskracht flink op de proef wordt gesteld wanneer zij stoppen met roken. Door het plotselinge gebrek aan nicotine gaan de nicotinereceptoren in de hersenen zich gedragen als 'beesten', wat de stopper voelt als ontwenningsverschijnselen en dit kan de wilskracht van de roker saboteren. Veel rokers vervallen hierdoor weer in hun oude rookgedrag. Het gebruik van nicotinevervangers, zoals NiQuitin Clear pleisters of zuigtabletten, vergroot de kans op een succesvolle stoppoging. Tijdens de kuur neemt het aantal nicotinereceptoren geleidelijk af, en worden de 'beesten' in het hoofd getemd. De behoefte aan een sigaret neemt hierdoor af.

NiQuitin bevat nicotine. Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet te gebruiken bij hartklachten.

Voetnoot:


1 = Onderzoek naar het rookgedrag in Nederland. Uitgevoerd door Mediacom in opdracht van NiQuitin; July 2008. N= 400


2 = Bricker, Leroux, et al; Nine-year prospective relationship between parental smoking cessation and children's daily smoking; Addiction, 98, 585-593


3 = Stivoro - voor een rookvrije toekomst (2007). Roken, de harde feiten: Jeugd 2007. Den Haag: Stivoro - voor een rookvrije toekomst


4 = Special Eurobarometer, Attitudes of Europeans towards Tobacco, by TNS Opinion & Social, 2006. N = 28.584





http://www.niquitin.nl