Structureel aandacht voor het brein: Breinhuis Nederland in oprichting

27/10/2008 07:00

Hersenstichting Nederland

Op 28 oktober a.s. wordt in Den Haag het initiatief Breinhuis Nederland gelanceerd tijdens het STT-symposium Brain Visions, in aanwezigheid van minister Ronald Plasterk van OC?. Breinhuis Nederland is een permanente nationale expositie in oprichting over de hersenen, die tegemoet komt aan een groeiende publieksfascinatie voor dit complexe orgaan.

De wetenschappelijke kennis over de hersenen groeit enorm hard. Het wordt steeds duidelijker dat ons brein het centrale en bepalende 'instrument' is van onze persoonlijkheid. Alles wat we te weten komen over het brein, leert ons meer over waarom we zijn, wie we zijn, wat we kunnen en waarom we zo geworden zijn. Het is dus niet vreemd dat de mensheid meer en meer geïnteresseerd raakt in bevindingen van de hersenwetenschappen. Deze fascinatie voor de hersenen is het leidend uitgangspunt zijn voor het op te richten Breinhuis Nederland in Amsterdam.

Met de op 28 oktober in Den Haag gepresenteerde intentieverklaring spreken diverse organisaties en instituten zich uit over hun voornemen samen een Breinhuis Nederland op te richten. Dit Breinhuis wordt een nationaal vast expositie-, belevings- en activiteitencentrum dat beoogt een breed publiek te boeien voor de hersenen. Breinhuis Nederland wordt ook een centrum dat voorlichting en uitwisseling van publiek en hersenonderzoekers landelijk ondersteunt en stimuleert.

Breinhuis Nederland wordt idealiter onderdeel van het Science Center NEMO in Amsterdam. Een Comité van Aanbeveling met prominente vertegenwoordigers uit politiek, maatschappij, industrie, sport, wetenschap, kunsten en media ondersteunt het initiatief.

Initiatiefnemers:

Hersenstichting Nederland , Den Haag

Neurofederatie, Rotterdam

Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT), Den Haag

Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen (RMI), Utrecht

Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN), Amsterdam

Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Nijmegen

Onderzoekschool Neurowetenschappen Amsterdam-Rotterdam (ONWAR), Amsterdam

Rathenau Instituut, Den Haag

Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie NWO, Den Haag

Science Center NEMO, Amsterdam

Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW), Amsterdam

De Jonge Academie (DJA KNAW), Amsterdam

Beugeling Interim Partner, Hoog Soeren

Comité van Aanbeveling:

Emile Aarts, Leendert Bikker, Pieter Broertjes, Job Cohen, Nelli Cooman, Wiebe Draijer, Cisca Dresselhuys, Rick Harwig, Freek de Jonge, René Kahn, Jan Marijnissen, Jan van Ree, Winnie Sorgdrager, Dick Swaab, Feike Sijbesma, Erica Terpstra, Monique van de Ven, Jan Weststrate, Paul Witteman.





http://www.breinhuis.nl