Gemeente Sittard-Geleen


144_2008

PERSBERICHT

Intensivering samenwerking Westelijke Mijnstreek

Schinnen, 28 oktober 2008- De colleges van de regio Westelijke Mijnstreek hebben besloten om de regio met ingang van 1 januari 2009 nadrukkelijk en zichtbaar te verbinden met het Nationaal Stedelijk Netwerk Zuid-Limburg (NSN). Dit gebeurt door inhoudelijk aan te sluiten bij de agenda van het NSN en procesmatig door de structuur aan te laten sluiten bij het NSN.

In mei 2008 is er een bijeenkomst van de gemeenteraden van de vier gemeenten geweest over de ontwikkelingen op het vlak van de bestuurlijke samenwerking in Zuid-Limburg. Deze bijeenkomst heeft geleid tot het inzicht dat de bestuurlijke samenwerking moet worden geĂŻntensiveerd om als Zuid-Limburg een bepalende rol te kunnen spelen.

De samenwerking in de Regio Westelijke Mijnstreek moet worden versterkt door onder meer de regio met het NSN te verbinden. Regionale projecten kunnen hierdoor gemakkelijker een project van het Stedelijk Netwerk worden en aan belang winnen.

Initiatieven uit de Westelijke Mijnstreek van regionaal of zelfs landsbelang worden daardoor vlotter ingebracht bij de geldpotten in Maastricht, Den Haag en Brussel. Denk aan projecten


-die vele miljoenen kosten- met betrekking tot de verbreding van Rijksweg A2, onze industrieel-logistieke bedrijvigheid en de herstructurering-woningmarkt.

De colleges hebben zich in gezamenlijkheid uitgesproken hoe dat wordt aangepakt.

Spil van de aanpak vormen twee regionale portefeuillehoudersoverleggen waarvan de leden ook in het NSN actief zijn.

De aanpak wordt de komende twee weken door de vier colleges aan de raadscommissies van de vier regiogemeenten gepresenteerd, respectievelijk Schinnen (27 oktober), Beek (29 oktober), Stein (30 oktober) en Sittard-Geleen (6 november, themasessie gemeenteraad).

Welke regionale projecten zijn er?

Er zijn momenteel 20 projecten, die door de colleges als regionaal project zijn aangewezen:

* A2/Gebiedsontwikkelingsvisie

* Verantwoorde Leefomgeving Chemelot

* Ruimte voor kwaliteit, Parkmanagement

* Toeristische Nota

* Mobiliteitscentrum

* Visie Logistiek Knooppunt Zuid-Limburg

* Eureka!

* Groene Golf

* Groene Waarden

* Krimp

* Doorlopende leercampus

* Woonmilieuvisie en als vervolgproject: woonprogrammering
* Veiligheidshuis

* Gebiedsbureau

* CNME
Realisatie in 2008:

* Bestuursakkoord I Jeugdbeleid/Jeugdzorg

* Groenmetropool

* Routebureau

* Poppodium

* De Dorpspomp

---