Ingezonden persbericht


Katholieke school mag hoofddoek weigeren, maar moet dat wel vantevoren zeggen

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft een uitspraak gedaan in de zaak van een stagiaire die door een katholieke school in Alkmaar werd gevraagd haar hoofddoek af te doen. Ze had gesolliciteerd op een stagemarkt, waarbij niets gezegd werd over haar hoofddoek. Er volgde een prettig sollicitatiegesprek, waarin haar hoofddoek weer niet aan de orde kwam. Telefonisch kreeg ze daarna te horen dat ze welkom was, maar dat ze dan wel hoofddoek af moest doen.

De vraag aan de CGB was of dit verboden is of niet. Afgelopen september vond een zitting plaats waar de school en de stagiaire allebei hun kant van het verhaal konden vertellen. Na beraad heeft de CGB nu uitspraak gedaan. De Commissie oordeelt dat de school de stagiaire wel discrimineert op geloof, maar dat dit niet verboden is omdat er een uitzondering in de wet is gemaakt voor bijzondere scholen. De katholieke school wordt wel op de vingers getikt; zij had vantevoren duidelijk moeten maken aan potentiele stagiaires dat hoofddoeken niet toegestaan zijn.

Directeur Marije Cornelissen van Art.1 Bureau Discriminatiezaken vindt het goed dat er met deze uitspraak helderheid is over wat wel en niet mag, zodat scholen én stagiaires weten waar ze staan. 'Vooral de opmerking van de CGB dat de school ervoor moet zorgen dat duidelijk is voor potentiele stagiaires vóórdat zij solliciteren dat de school geen hoofddoek accepteert is voor ons van groot belang', zegt zij. 'Daarmee komen mensen niet meer in de onmogelijke positie waarin onze cliente was geplaatst; dat haar gevraagd werd een keuze te maken tussen haar geloof en een stage die ze graag wilde. Als vantevoren duidelijk is dat hoofddoeken niet geaccepteerd worden, kunnen sollicitanten er zelf voor kiezen om de school links te laten liggen bij het zoeken naar een stage.'

Op de zitting werd ook duidelijk dat het voor een katholieke school in de huidige tijd erg moeilijk is om vast te houden aan haar grondslag. Doordat er steeds meer mensen geen geloof meer aanhangen of een ander geloof hebben is het onmogelijk om louter katholieke leraren en leerlingen aan te nemen. Slechts 30% van de circa 2.600 leerlingen van deze school is nog van katholieke huize. De school schetste in de zitting haar worsteling om ondanks dat het stempel 'katholieke school' vast te kunnen houden. De CGB heeft hier begrip voor getoond en geoordeeld dat de school mag eisen van werknemers dat zij geen zichtbare tekenen van een ander geloof tonen, zolang zij dat beleid maar helder uitdragen.



Ingezonden persbericht