Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 28 oktober   |
|2008                                              |


1. Statenvragen kasteel Gemert
De gemeente Gemert zal op grond van artikel 19, lid 1 van de Wet Ruimtelijke Ordening, een verklaring van geen bezwaar bij de provincie vragen voor de bouw van een appartementencomplex bij kasteel Gemert. Omdat de gemeente het plan nog in behandeling heeft, spreken GS nu nog geen oordeel uit over de plannen. Dat zegt het college in antwoord op vragen van de fractie van GroenLinks uit Provinciale Staten.

2. Subsidieregeling landschapskwaliteit
De provincie geeft subsidie om de kwaliteit van het landschap in Brabant, de verscheidenheid aan landschapstypen in Brabant te behouden en de leefbaarheid van het landschap te vergroten. Daarvoor is in 2008 en 2009 een bedrag van E1.000.000 beschikbaar. Gedeputeerde Staten hebben de 'subsidieregeling Impuls Landschapskwaliteit Noord-Brabant' vastgesteld. De regeling geeft de voorwaarden waaronder de provincie subsidie ter beschikking stelt. Er kunnen nog dit jaar aanvragen voor een subsidie voor de verbetering en het behoud van de landschapskwaliteit in Brabant worden ingediend.

3. Deltaraad
GS stemmen in met het plan van aanpak voor het op te zetten programmabureau van de Deltaraad. In de Deltaraad werken de ministeries van LNV, V&W, VROM en EZ met de provincies Zeeland, Zuid- Holland en Noord-Brabant samen om het waterbeheer in de Zuidwestelijke delta vorm te geven. De statencommissie Ruimte en Milieu wordt hierover geïnformeerd.

4. Planstudie waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer
In 2004 is een planstudie gestart naar de mogelijkheden om de problemen met waterkwaliteit en overlast van blauwalgen in het Volkerak-Zoommeer op te lossen. Dit op initiatief van Rijk, provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland en gebiedsbetrokken waterschappen en gemeenten. De planstudie is bijna afgerond. Uit de studie is naar voren gekomen dat verzilten van het Volkerak-Zoommeer de enige effectieve oplossing is. Dit is in een advies aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat opgenomen. GS hebben met dit gezamenlijke advies aan de staatssecretaris ingestemd.


5. Gewenst Grond- en Oppervlaktewater
GS hebben de voortgangsrapportage Gewenst Grond- en Oppervlaktewater Regime (GGOR) vastgesteld. Doel van GGOR is het bereiken van een optimale waterhuishouding in landbouw-, natuur- en stedelijk gebied. De GGOR sluit aan bij de afspraken die in de reconstructie- en gebiedsplannen zijn gemaakt. De waterschappen zijn verantwoordelijk voor het opstellen van dit regime. Uit de voortgangsrapportage blijkt dat de waterschappen goed op schema liggen.

6. Duurzaamheid in de praktijk
De provincie wil het thema duurzaamheid nadrukkelijker betrekken bij de proeftuinen. Met de projecten in de proeftuinen zet de provincie accenten in de uitvoering van het bestuursakkoord. Ook het geld dat de provincie van het Rijk ontvangt om kennis over duurzame ontwikkeling in Brabant uit te wisselen, zal worden ingezet voor de proeftuinen. GS hebben dit uitgewerkt in het 'provinciaal ambitiestatement leren voor duurzame ontwikkeling 2008-2011', dat naar de minister van LNV wordt gestuurd.

7. Het Groene Woud
Het budget om Nationaal Landschap Het Groene Woud te vermarkten is bedoeld om het gebied als geheel te profileren. Dit geld wordt niet besteed aan 'branding' van deelgebieden binnen Het Groene Woud. Dat antwoorden GS op vragen van het CDA-Statenlid G. Mulders.

8. Grenspark Zoom/Kalmthoutse Heide
Het rooien en kappen van bomen in delen van het Grenspark Zoom/Kalmthoutse Heide past binnen de natuurdoelstellingen voor dit gebied. Ook Staatsbosbeheer heeft aangegeven dat de omvorming van het bos geen significant negatief effect heeft op de doelstellingen voor Natura 2000. Dit antwoorden GS op statenvragen van de heer R. van Zeeland (SP).

9. Witte klaver
Agrariërs en terreinbeherende organisaties willen hun land niet inzaaien met witte klaver en daarmee ganzen lokken om te foerageren. Diverse belangenorganisaties menen dat de overlast van ganzen alleen maar zal toenemen. Dit blijkt uit een inventarisatie die GS hebben gedaan en ze besluiten dan ook geen proef te starten.

10. Subsidie voor Europese programma's
Projecten die gaan over innovatie, duurzaamheid en internationale samenwerking kunnen subsidie krijgen via Europese programma's. De provincie wil de aanvragen hiervoor stimuleren en stelt daarom in totaal maximaal E 19,9 miljoen aan subsidie beschikbaar voor de periode 2008-2015. Dit geld is bedoeld voor voorbereiding van projecten voor Europese programma's in het algemeen en voor cofinanciering van projecten uit het grensoverschrijdende programma Interreg V en het Operationeel Programma Zuid-Nederland. In de laatste twee programma's dragen ook Brussel, Den Haag en andere regionale overheden en bedrijven bij.

11. Fonds voor Cultuurparticipatie
GS hebben een vierjarig plan vastgesteld over cultuurparticipatie. Dit plan, dat in goed overleg met de landelijke overheid tot stand is gekomen, vormt de provinciale aanvraag bij het landelijk Fonds voor Cultuurparticipatie. Bij goedkeuring van de aanvraag betalen zowel de provincie als het Fonds de helft van de kosten voor de uitvoering van het plan. Cultuureducatie vormt een belangrijk onderdeel van het plan. Want alleen door mensen op jonge leeftijd structureel met cultuur in aanraking te brengen wordt een duurzaam groter cultuurbereik gerealiseerd. Door deze kennismaking met cultuur via het onderwijs te laten verlopen wordt de hele Brabantse jeugd bereikt. Naast cultuureducatie is er in het plan aandacht voor de onderwerpen amateurkunst en volkscultuur.

12. Uitvoeringsprogramma jeugd 2009
In 2009 zal circa E189 miljoen worden ingezet voor jeugdzorg in Noord-Brabant, zowel voor de uitvoering van taken van het bureau Jeugdzorg als het jeugdzorgaanbod. Daarnaast is E14,2 miljoen beschikbaar voor het versterken van het jeugdzorgnetwerk. Dit staat in het uitvoeringsprogramma. GS informeren de commissie Zorg, Welzijn en Cultuur hierover.

13. Actualisatie dynamische beleidsagenda
Het Provinciaal Verkeer en Vervoersplan (PVVP) is in november 2006 door Provinciale Staten vastgesteld. Om de bijbehorende beleidsagenda actueel te houden, moeten nieuwe thema's die sinds de vaststelling van het PVVP actueel zijn, worden toegevoegd. Zoals de Brabantse Strategische Visie goederenvervoer en de Mobiliteitsaanpak van het rijk. GS hebben voor de evaluatie van de doelen van het PVVP een effectmeting uitgevoerd en leggen de resultaten hiervan voor aan de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid voor.

14. Organisatievorm Havenschap Moerdijk
GS willen Havenschap Moerdijk verzelfstandigen. De Gemeenschappelijke Regeling zou omgezet kunnen worden in een Naamloze Vennootschap (NV). Aangezien het Havenschap steeds meer in een zakelijke omgeving werkzaam is, is een meer professionele bedrijfsvoering wenselijk. Een NV biedt de provincie voldoende sturing- en zeggenschapsmogelijkheden waarbij de bestuurlijke en financiële risico's beperkt blijven. GS willen dit met de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid bespreken.

15. Kostentoedeling Brabantse Delta
Een extern juridisch onderzoek moet uitwijzen of het voorstel van waterschap de Brabantse Delta over een nieuwe kostentoedeling rechtmatig is. Dit antwoorden GS op statenvragen van mevrouw W. Arts (SP).

16. Leefbaarheidsproblemen N264
GS werken mee aan een strategische gebiedsverkenning rondom de N264. Daarbij worden de relaties tussen de (provinciale) wegen onderling, breed bekeken. Het eventueel verlengen van de A77 naar de A50 wordt hierin meegenomen. De regio neemt hierin het voortouw. Dit antwoorden GS op statenvragen hierover van de CDA-fractie.

17. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente 's-Hertogenbosch voor de bouw van144 woningen en 2 commerciële ruimten in Boschveld; de gemeente Breda voor de bouw van 2 woningen aan de Heilaarstraat ong.; de gemeente
's-Hertogenbosch voor de bouw van 6 koopwoningen in de Hofstad; de gemeente Zundert voor de realisering van1 woning nabij de Bredaseweg 35; de gemeente Eersel voor de uitbreiding van een rundveebedrijf aan de Oirschotsedijk 48 te Wintelre; de gemeente Drimmelen voor het oprichten van drie vrijstaande woningen aan de Haagstraat te Made.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 51 WW een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Oosterhout voor de bouw van een woning binnen beschermd dorpsgezicht aan de Houtse Heuvel 53.

Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring onthouden aan het wijzigingsplan Buitengebied Drunen Duinweg voor het vestigen van een nieuw bouwblok voor het oprichten van een bedrijfsruimte met bedrijfswoning bijeen boomkwekerij in de AHS-landschap, hebben gedeeltelijk goedkeuring verleend aan bestemmingsplan BillyBird Park Hemelrijk van de gemeente Uden.

Gedeputeerde Staten hebben een verklaring van geen bezwaar verleend voor twee ruimte voor ruimte woningen, locatie Strijperstraat 19a te Heeze-Leende, hebben het bestemmingsplan Binnentuin van de gemeente Etten-Leur goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan kern Hulten van de gemeente Gilze-Rijen gedeeltelijk goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan Centrum-Noord van de gemeente Roosendaal goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan Drie Hoefijzerszuid Breda goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan Valkenswaard-Noord gedeeltelijk goedgekeurd, hebben besloten tot het indienen van een zienswijze wegens aantasting van provinciale belangen op het ontwerpprojectbesluit Oerle-Zuid, eerste fase Zilverackers van de gemeente Veldhoven, hebben het bestemmingplan Kerkdorp den Hout van de gemeente Oosterhout gedeeltelijk goedgekeurd.


---- --