Gemeente Rotterdam

|

B en W berichten 2008 - 42
Collegevergadering van 28 oktober

Burgemeester

1. (28-10) Het College van B en W stelt op dinsdag 4 november 2008 om 17.00 uur de Burgerzaal van het stadhuis ter beschikking voor de ontvangst van de deelnemers van de internationale conferentie Child in the City. Tijdens de conferentie worden kindvriendelijke maatregelen van verschillende Europese steden belicht. De wethouder van Jeugd, Gezin en Onderwijs is gastheer van deze bijeenkomst.

2. (28-10) Het College van B en W stelt de Burgerzaal en omloop van het Stadhuis ter beschikking voor de ledenvergadering en ontvangst van Algemene Onderwijsbond. De bijeenkomst wordt georganiseerd op maandag 17 november 2008 van 10.00 tot 12.30 uur. De wethouder van Jeugd, Gezin en Onderwijs is gastheer van deze bijeenkomst.

3. (28-10) Het College van B en W is akkoord gegaan met de dienstreis van de burgemeester aan Oslo. 27 november reist de burgemeester naar Oslo op uitnodiging van de burgemeester van de Noorse hoofdstad, de heer Fabian Stang. 28 november zullen beide burgemeesters de 58ste kerstboom kappen. Bij deze bijeenkomst zijn ook de Nederlandse ambassadeur en diverse lokale bestuurders aanwezig. De Noorse kerstboom wordt naar Nederland verscheept en vrijdag 12 december op voor het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel geplaatst. De kerstboom wordt dan ook officieel overgedragen door een afgevaardigde uit Oslo. Na afloop vindt in de Burgerzaal van het stadhuis het jaarlijkse kerstdiner plaats van het College van B en W, de raad en enkele Noorse gasten.

4. (28-10) Het College van B en W heeft kennis genomen van het verslag van de reis van burgemeester Opstelten aan de steden Oman, Sohar en Muscat van 27 tot 29 september. Op uitnodiging van de Industrial Port Corporation of Sohar bracht de burgemeester een oriënterend bezoek aan de haven van Sohar en Muscat en het International Maritime College of Oman in bijzijn van de presidenten van de gemeenten van Sohar en Muscat, de Nederlandse ambassadeur en enkele representanten van grote bedrijven.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (28-10) Het College van B en W heeft besloten een bijdrage uit het stimuleringsfonds Volkstuinen aan te vragen bij het Rijk. Het college wil deze bijdrage gebruiken voor de uitbreiding van het aantal volkstuinen op een bestaand volkstuincomplex. De komende maanden worden de voorstellen nader uitgewerkt.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (28-10) Het College van B en W heeft het besluitvormingstraject over de toekomstige positionering van Bibliotheek Rotterdam vastgesteld. De bibliotheek heeft in opdracht van het college een onderzoek uitgevoerd naar de gewenste toekomstige positie van de dienst. De uitkomst van dit onderzoek is dat een zelfstandige positie als stichting kansrijk is voor de bibliotheek. Het college bespreekt in november de mogelijke verzelfstandiging. Indien daartoe besloten wordt, wordt de gemeenteraad over dit voorlopige besluit geïnformeerd en wordt een vervolgtraject gestart met de deelgemeenten, de medezeggenschapsorganen en andere belanghebbenden. Een principebesluit tot verzelfstandiging valt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2009.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (28-10) Het College van B en W heeft besloten de aanvraag om planschadevergoeding aan de eigenaar van een pand aan de Oostzeedijk toe te kennen. Circa 46 meter van de woning van de verzoeker is een woongebouw in negen bouwlagen inclusief een parkeergarage gerealiseerd. Dit woongebouw zorgt voor aantasting van het woongenot door verminderde privacy en uitzicht.

2. (28-10) Het College van B en W stelt de raad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Strandweg. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling kan een woongebouw met ongeveerd negentig appartementen en een parkeer- en horecavoorziening mogelijk gemaakt worden. Ook komt er dan een voorziening voor de Warmte Kracht Koppeling van het Waterwegcentrum en een verlegging van de Prins Willemweg.

3. (28-10) Het College van B en W draagt de directeur dS+V op om de vrijstellingsprocedure te starten voor de bouw van een 'brammenterminal' aan de Beerweg en de vrijstelling te verlenen als er geen zienswijzen worden ingediend. Daarnaast stelt het college de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Beerweg om de brammenterminal mogelijk te maken zodra de vrijstelling is verleend. Brammen zijn de grondstof voor diverse soorten staal, die in de tweede productielijn worden geproduceerd, bijvoorbeeld staalplaten, buizen en staal voor de auto-industrie.

4. (28-10) Het College van B en W heeft de brief aan de raad vastgesteld, waarin de onderlinge samenhang wordt belicht tussen de moties over jongeren op de woningmarkt in Rotterdam, starters op de woningmarkt in Rotterdam en Target Startershuisvesting. De moties gaan vooral in op de posities van starters en jongeren op de woningmarkt en het gestelde doel voor de huisvesting van starters. Het college stelt de raad voor deze moties als afgedaan te beschouwen.

5. (28-10) Het College van B en W heeft de interne richtprijzen voor gronduitgiften door het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam vastgesteld voor 2008 en 2009.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang.

1. (28-10) Het College van B en W biedt de raad het aanvalsplan perinatale sterfte aan. In dit plan staan maatregelen beschreven die de sterfte rond de geboorte moet terugdringen en het percentage gezonde geboortes omhoog moet brengen tot boven of op het landelijke gemiddelde. Het college stelt voor om hiermee de motie Buijt af te doen. Deze motie vraagt om de uitbreiding van prenatale zorgprogramma's. Het aanvalsplan perinatale sterfte voorziet in deze uitbreiding.

2. (28-10) Het College van B en W heeft besloten het Gemeenschappelijk Management Team Sociaal (GMT Sociaal) op te richten en de Organisatieverordening 2004 hiervoor te wijzigen. In dit GMT Sociaal zitten de directeuren van GGD, JOS. SoZaWe en S&R. Het GMT Sociaal heeft net als het eerder ingestelde GMT Fysiek als taak te bevorderen dat aan de gezamenlijke opgaven dienstoverstijgend wordt gewerkt.

3. (28-10) Het College van B en W stelt vast dat met de presentatie van de Sociale Index de motie van mevrouw Duijs over de Gevoelsindex is afgedaan. De Sociale index bevat onder meer de elementen 'onderling respect, wederzijds vertrouwen en verbondenheid tussen burgers' die in de motie worden genoemd.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie.

1. (28-10) Het College van B en W heeft besloten artikel 112 van het Ambtenarenreglement te wijzigen. Met deze wijziging kunnen ambtenaren van de gemeente Rotterdam bij rampen en zware ongevallen bij een andere gemeente ingezet worden. Het gezag over deze ambtenaren wordt dan tijdelijk overgedragen aan het college van de gemeente waar een ramp of zwaar ongeval plaats vindt.

2. (28-10) Op 28 oktober heeft het bestuurlijk overleg van de Zuidvleugelpartijen met de ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM plaatsgevonden. Onderwerp van dit overleg was het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) 2009. Wethouder Baljeu neemt hier namens de gemeente Rotterdam en de Stadsregio Rotterdam aan deel. De belangrijkste bespreekpunten voor Rotterdam die aan de orde komen zijn:
- De MIRT-verkenning 'Regio Rotterdam en Haven Duurzaam Bereikbaar', met daarbij de eventuele uitbreiding met de A4-zuid en de A20-oost (Rotterdam - Gouda) en het in beeld houden van de 2e oeververbinding.
- Mobiliteitsprojecten uit het 'Regionaal Convenant Mobiliteitsmanagement Rotterdam',
- A15 / Maasvlakte-Vaanplein, waar de lage indexering van het budget niet tot vertraging in de besluitvorming mag leiden.

3. (28-10) Het College van B en W heeft de reactie vastgesteld op het rapport 'Snel weg over de Maas' van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR). Het rapport is gebruikt bij het opstellen van het programma van eis voor openbaarvervoer over water.

4. (28-10) Het College van B en W heeft de reactie vastgesteld op het ontwerp van het programma van eisen voor 'Personenvervoer over water Nieuwe Maas e.o.' van de Stadsregio. In het ontwerp geeft de Stadsregio aan te willen investeren in personenvervoer over water. Het college is hier verheugd over en hoopt dat de Stadsregio de aanbevelingen uit het advies 'Snel weg over de Maas' van de EBDR meeneemt in de verdere aanpak.

5. (28-10) Het College van B en W heeft het advies 'Een kwestie van optreden; actief besturen in de wijken' van het Sociaal Platform Rotterdam (SPR) besproken en de raad geïnformeerd over zijn standpunt. Het college ziet het advies als zeer waardevol, omdat het handvatten aanreikt voor de ontwikkeling van gebiedsgericht werken in Rotterdam. Veel elementen uit het advies worden in praktijk gebracht en het advies als geheel dient de komende jaren als inspiratiebron.

Schriftelijke vragen

. M.J.J. van den Anker (Leefbaar Rotterdam) over Rotterdam, Ga(y)teway to Europe. . J. de Jong (PvdA) over ontwikkelinen Lantaren Venster. . F. Talbi (PvdA) over woongroepen.
. L.P.M. de Kleijn (SP) over de voorgenomen sloop van woningen aan de Putsebocht. . F. Talbi (PvdA) over de kwantiteit en kwaliteit van de zorg. . F. el Haji (PvdA) over het verbod op het overbrengen van geld uit Marokko. | | |

| |Concerncommunicatie                                         | |
| |Bezoekadres:Stadhuis                                        | |
| |Coolsingel 40 Rotterdam                                     | |
| |Postadres:Postbus 70012                                     | |
| |Telefoon: (010) 417 29 18                                   | |

---- --