Het brein is booming business, ook buiten de gezondheidszorg

24/10/2008 14:00

STT

Aanstaande dinsdag 28 oktober zal minister Ronald Plasterk het boek Brain Visions: how the brain sciences could change the way we eat, communicate, learn and judge van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) in ontvangst nemen. Het boek verkent wat de betekenis van de groeiende kennis van het brein is voor onderwijs, justitie, voeding en communicatie tussen mens en machine. Op elk van deze terreinen blijkt een waaier aan fascinerende toepassingen mogelijk in de nabije en verre toekomst.

Geen enkel onderzoeksveld raakt de mens zo persoonlijk als de hersenwetenschappen. Hersenonderzoek gaat over wie wij zijn: over hoe we denken en waarom we ons - bewust of onbewust - gedragen zoals we doen. Dat maakt de hersenwetenschappen van belang voor alle maatschappelijk domeinen, niet alleen de gezondheidszorg.

Zo wijst onderzoek uit dat er duidelijk verschillen zijn in de hersenontwikkeling tussen meisjes en jongens waar het onderwijs rekening mee zou kunnen houden. Meisjes kiezen bijvoorbeeld eerder voor een vakkenpakket met talen omdat taalvaardigheid zich bij hen op jongere leeftijd ontwikkelt in vergelijking met jongens. Niet omdat ze geen bètavaardigheden zouden bezitten, deze ontwikkelen zich alleen op een later moment maar dan hebben ze al hun keuze al gemaakt.

De voedingswereld heeft ook het brein ontdekt. De industrie is druk bezig om nieuwe producten in de markt te zetten die ouderen helpen om achteruitgang in het geheugen tegen te gaan of kinderen helpen om hun hersenontwikkeling te optimaliseren. Interessant is ook het onderzoek dat laat zien dat overgewicht allerlei negatieve effecten op breinontwikkeling heeft. Zo verhoogt obesitas op middelbare leeftijd bijvoorbeeld de kans op dementie.

Het brein is in toenemende mate ook een belangrijke inspiratiebron voor de ontwikkeling van nieuwe interfaces tussen mens en technologie. Binnen de zogenoemde neuro-ergonomie, maken ontwikkelaars gebruik van hersenwetenschappelijke bevindingen om interfaces beter te laten aansluiten op de capaciteiten van het brein. Uit onderzoeksdata blijkt bijvoorbeeld dat hands free bellen net zo gevaarlijk is als rijden onder invloed. Rijden en luisteren resulteert in bijna 40% minder activiteit in dat hersengebied dat geassocieerd wordt met navigatie.

Voorafgaand aan de boekuitreiking vindt een bijeenkomst plaats waar vooraanstaand neurowetenschapper Peter Hagoort zijn visie geeft op de betekenis van hersenonderzoek voor ons dagelijks leven. Daarna zal Rob van Hattum (VPRO) een aantal mensen uit onderzoek en praktijk kort interviewen over hun toegepaste onderzoek op gebied van o.a. eetlustremmende voeding, neuromarketing, het 'vertrouwenshormoon' oxytocine en computers gestuurd door hersenactiviteit.

Verwachtingsmanagement omtrent de hersenwetenschappen is belangrijk. Er zijn al heel wat ideeën voor nieuwe toepassingen de revue gepasseerd die voorlopig niets waard blijken, bijvoorbeeld leugendetectie met behulp van hersenscanapparatuur. Om overspannen verwachtingen vanuit publiek en praktijk enigszins te voorkomen, zal op 28 oktober ook het initiatief voor het Breinhuis Nederland - een permanente nationale expositie over het brein - gelanceerd worden.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.stt.nl