Nederlandse theatervoorstelling Yasser op tournee in Verenigde Staten


AMSTERDAM, 20081015 -- De theatervoorstelling "Yasser" van de Nederlandse regisseur Teunkie van der Sluijs gaat in oktober en november op tournee naar de Verenigde Staten. De voorstelling werd eerder dit jaar lovend ontvangen op het internationale theaterfestival van Edinburgh. "Yasser" werd geschreven door de Marokkaans-Nederlandse auteur Abdelkader Benali en geeft een persoonlijke kijk op het Arabisch-Israëlische conflict. Van der Sluijs (27) maakt met "Yasser" zijn eerste professionele theatervoorstelling sinds het voltooien van de toneelschool in Londen.

Het toneelstuk vertelt hoe een Palestijnse acteur de rol van Shylock, de Joodse woekeraar uit Shakespeare's "De Koopman van Venetië," op zich moet nemen. Regisseur Van der Sluijs liet Benali's toneelstuk naar het Engels vertalen en plaatste het in een Britse context. De voorstelling ging dit jaar in première op het Edinburgh Fringe Festival in Schotland, het grootste festival voor podiumkunsten ter wereld. "Yasser" werd in de Britse pers geroemd om zijn veelzijdige, aangrijpende en persoonlijke karakter. De krant The Times koos het stuk als "Pick of the festival" en dagblad Edinburgh Evening News prees de voorstelling om zijn "fijnzinnige regie" en noemde het "een fascinerend toneelstuk dat de relatie tussen Oost en West bevraagt." The British Theatre Guide prees het werk van Van der Sluijs als "adembenemend krachtig en poëtisch... een ronduit triomfantelijke productie."

Auteur Abdelkader Benali (1975) schreef onder meer de romans Bruiloft aan Zee (Geertjan Lubberhuizenprijs 1997) en De Langverwachte (Libris Literatuurprijs 2003). Met "Yasser" wordt voor het eerst één van zijn toneelstukken in vertaling opgevoerd. Regisseur Teunkie van der Sluijs (1981) studeerde eerder dit jaar af aan de regie-opleiding van de Londense toneelschool Rose Bruford College en maakt met "Yasser" zijn eerste voorstelling sinds zijn afstuderen. De Egyptisch-Soedanese acteur William el-Gardi, bekend uit onder meer de BBC series Spooks, Whistleblowers en Last Flight to Kuwait, speelt Benali's veelzijdige monoloog.

De productie van "Yasser" is in handen van Guy Masterson Productions/Theatre Tours International uit Londen en Studio Dubbelagent uit Amsterdam, het initiatief van Van der Sluijs om toneelwerk van het Europese vasteland in Groot-Brittannië te introduceren. "Yasser" wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Consulaat-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden te New York, het LIRA Fonds, het Nederlands Literair Productie en Vertalingen Fonds, de Nederlandse Embassade te Londen en de Martin Bowley Charitable Trust.





Ingezonden persbericht