Ingezonden persbericht


PERSAANKONDIGING

Leeuwarden, 20 oktober 2008

Natuurbeheerders boeken winst voor natuurgebieden én landbouwers

Verdroging is één van de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van natuurkwaliteit in natuurterreinen. In de landelijke beleidsdoelstellingen van de overheid is aangegeven dat het verdroogd totaal aan natuurgebieden, in Nederland, in 2010 met 40% is teruggebracht. Staatsbosbeheer Regio Noord startte daarom, in samenwerking met Landschapsbeheer Friesland, waterbeheerders en boerenvertegenwoordigers, een pilot in enkele kleine natuurterreinen in Friesland. De uitkomsten van deze pilot zijn bruikbaar voor een soort gelijke aanpak in kleine én grote natuurterreinen in Nederland. Een werkwijze met winst voor natuur, landschap en landbouw.

Meer biodiversiteit, betere landbouw
Te midden van intensief landbouwgebied liggen in Zuidoost-Friesland verschillende kleine natuurterreinen. Deze terreinen bieden en verscheidenheid aan dieren en planten, maar in veel gevallen hebben deze terreinen last van verdroging. Een belangrijke oorzaak van verdroging is landbouwactiviteit. Ontwatering en versnelde afwatering van landbouwgrond zorgen ervoor dat de natuurwaarden van deze natuurterreinen afnemen. Staatsbosbeheer heeft daarom samen met LTO Noord en Wetterskip Fryslân in vijf van deze gebieden een pilot project uitgevoerd om de natuurkwaliteit te verbeteren.. Het unieke in het project is de samenwerking die gezocht is tussen de verschillende betrokken partijen. Hierdoor is een win-win situatie ontstaan. Meer biodiversiteit op de proeflocaties én betere landbouw voor de aangrenzende gronden.

Symposium
Om die winst te delen organiseert Staatsbosbeheer Regio Noord het symposium 'Natuur, landbouw en verdroging, een grensgeval'. Ernst Oosterveld, ecoloog bij bureau Altenburg en Wymenga, zet tijdens dit symposium in het ochtendprogramma uiteen hoe de samenwerking heeft bijgedragen aan de maatregelen om de verdroging in deze terreinen tegen te gaan. Ook zullen verschillende particuliere en andere beheerders en aangrenzende landbouwers hun ervaringen uit het project delen. De ochtend wordt afgesloten met een excursie naar proefterrein Meuleveldweg, waar de maatregelen zijn uitgevoerd.

Uitdagende werksessies
In het middag wordt de verbreding gelegd naar grote terreinen. Frans Verdonschot, projectleider bij Waterschap Peel en Maasvallei, opent met een verhaal over het project Nieuw Limburgs Peil: een aanpak met kansen, dat samen met de pilot van Staatsbosbeheer aanknopingspunten biedt voor twee uitdagende werksessies. Tijdens deze werksessies wordt gekeken naar de bestuurlijke kansen voor de werkwijze en de inhoudelijke mogelijkheden voor de gekozen methoden en technieken. De uitkomsten bieden kansen om de opgedane kennis te gebruiken bij verdrogingsbestrijding in Nederlandse natuurterreinen.

Het symposium vind plaats op dinsdag 28 oktober 2008 in zalencentrum 't Vlechtwerk te Noordwolde (Fr.). Een programma is bijgevoegd in de bijlage.


- einde persaankondiging -


* Voor meer informatie of deelname kunt u contact opnemen met Noordtij, Daan Borjeson, via telefoonnummer 058 - 2130819 of email d.borjeson@noordtij.nl. Deelname aan het symposium is kosteloos.

---- --