Ingezonden persbericht


Onthulling muurschildering houtzaagmolen Kranenburg

Samen met de bewoners van het hoekpand Koningsweg/Kozakkenweg, onthult wijkwethouder Oost Robert Giesberts op dinsdag 28 oktober een muurschildering van de houtzaagmolen Kranenburg. Deze houtzaagmolen stond van 1779 tot 1954 aan de rivier de Krommerijn. Op nog geen tweehonderd meter daarvandaan is de muurschildering aangebracht. Deze is er gekomen in overleg met de bewoners van het hoekpand, bewonersverenigingen en omwonenden. Zij willen zo hun woonomgeving mooier maken én de Kranenburg is hiermee aan de vergetelheid onttrokken.

De muurschildering verbeeldt de houtzaagmolen Kranenburg, gebaseerd op een aquarel uit 1937 van B. van der Heijden. De molen stond op het erf van de toenmalige hofstede Kranenburg, ter hoogte van de Bosch van Drakensteinlaan, voor het zagen van hout dat via de Krommerijn werd aangevoerd. Aan het begin van de vorige eeuw raakte de molen geleidelijk aan in verval. In 1943 kocht de gemeente de molen voor de uitvoering van het uitbreidingsplan Krommerijn. Een restauratieplan werd opgesteld, dat door geldgebrek niet werd uitgevoerd. Tijdens de laatste oorlogswinter (1944-1945) verdween het hout van de molen in de kachels vanwege de schaarste aan brandstoffen. Een ruïne bleef over en in 1954 werd die afgebroken.

In volle glorie
Ter herinnering aan de Kranenburg werd in 2006 al een informatiebord geplaatst in het plantsoen grenzend aan de Kranenburgerweg en de Bosch van Drakensteinlaan. Op het bord staan de historie en afbeeldingen van de molen in volle glorie en in de latere staat van verval. In de afgelopen weken heeft de kunstenaar Jos Peeters de muurschildering (de Kranenburg in een winters landschap) aangebracht; hij is bekend van (restauraties van) muurschilderingen en muurreclames in de stad. Opdrachtgever voor het informatiebord en de muurschildering is de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente. De werkgroep neemt initiatieven om historische elementen terug te brengen in het straatbeeld.



Ingezonden persbericht