Nederlandse Moslim Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 28 oktober 2008

19.00-21.00 uur

Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam.

Presentatie: Hatice Kurºun


---

Hoofdgast Farid Azarkan is directeur van de stichting Samenwerking Marokkanen Nederland (SMN). Hij laat zijn licht schijnen op het debat over Marokkaanse probleemjongeren; wie of wat is verantwoordelijk voor dit gedrag en hoe kan het worden voorkomen en aangepakt?

In de rubriek Nieuw spreekt Floor Bakker als onderzoeker bij de Rutgers Nisso groep Kenniscentrum Seksualiteit over het het rapport Seksuele gezondheid van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders. Dit rapport brengt de seksuele gezondheid en zorgbehoefte van de genoemde etnische groepen in kaart.

Het boek dat Jan Mahmoud Beerenhout aandraagt voor de Islamitische Canon is de Ethica van de Nederlandse lenzenslijper en filosoof Baruch de Spinoza. Op het eerste gezicht een opmerkelijke keuze voor een moslim. Maar, zo meent Beerenhout, het godsbegrip van Spinoza komt overeen met het islamitische godsbegrip.

Raja Alouani neemt deze week Het misverstand van de week voor haar rekening, waarin een hoofdrol voor de hoofddoek is weggelegd.

In de paneldiscussie staan niet de Marokkaanse jongeren uit Gouda zelf centraal maar de storm van verontwaardiging die de afgelopen tijd over hun hoofden is neergedaald. In de discussie, die nu al weken de media domineert, mengen zich vele partijen en belangen.

In de rubriek Cultuur aandacht voor de tentoonstelling 'Religie en Humor, Nederland anno 2008' in museum Orientalis. Wanneer is humor beledigend? Aan tafel schuift Pieter-Matthijs Gijsbers, directeur van Orientalis. Hij licht het hoe en waarom toe van deze tentoonstelling over religie en humor.

Live muziek: de Marokkaanse zangeres Teema en gitarist Jan Wouter Oostenrijk vertalen op eigen wijze de wereldmuziek van de Libanese zangeres Fairouz.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl.