Gemeente De Bilt


Programmabegroting 2009 en Meerjarenraming 2009-2011 De Bilt sluitend

Het college van Burgemeester en Wethouders presenteert ook dit jaar weer een sluitende begroting aan de gemeenteraad. De begroting voor 2009 evenals de meerjarenraming sluiten met een positief saldo. Daarmee toont de gemeente aan dat er goede stappen zijn gezet in het gezond maken en gezond houden van de financiële huishouding. Met het oog op de actuele economische ontwikkelingen in de wereld en de toenemende vrees voor een recessie, houdt het college vast aan een strenge begrotingsdiscipline. De gemeenteraad bespreekt de ontwerpbegroting op donderdag 6 november aanstaande.

Wat gaan we doen in 2009

Nieuw Beleid
In de begroting voor 2009 doet het college zeven suggesties voor nieuw beleid. De raad wordt voorgesteld een haalbaarheidsonderzoek voor de herontwikkeling van het scholeneiland in Maartensdijk uit te gaan voeren. Daarnaast is het voorstel om een extra Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) aan te nemen. Een ander voorstel is het verhogen van de jaarlijkse subsidie aan jeugdtheaterschool Masquerade tot een bedrag van ¤ 31.000. Er wordt voorgesteld om extra budgetten (structureel) vrij te maken om de harmonisatie van het gemeentelijk minimabeleid te bekostigen. Het college stelt voor om kapitaal vrij te maken voor de aanleg van een extra kunstgrasveld voor hockeyvereniging S.C.H.C. Tevens stelt het college voor ¤ 30.000 structureel vrij te maken voor de uitvoering van de duurzaamheidsnotitie.

Beperking van lastendruk
Het college maakt structureel ¤ 100.000 vrij voor een lastenverlichting door de OZB-tarieven niet met 3,2 % (trend) maar met 2% te laten stijgen. Alle voorstellen staan uitgewerkt in de programmabegroting.

Versterken relatie burger en bestuur
In 2008 heeft de gemeente flink ingezet op het terugdringen en vereenvoudigen van regelgeving, dit wordt voortgezet in 2009. Uit de uitkomsten van de burgerpeiling 2007 is opnieuw gebleken dat de ingezette lijn van het Wijk- en dorpsgericht werken positief wordt ontvangen. In 2009 wordt deze lijn verder uitgebouwd door convenanten af te sluiten met de diverse bewonersoverleggen en door een aantal specifieke communicatiemiddelen te ontwikkelen die gericht zijn op het Wijk- en dorpsgericht werken, zoals webpagina's en wijkbrieven. Zo wordt via het Wijk- en dorpsgericht werken de burgerparticipatie verder uitgebouwd.

Verbeteren bereikbaarheid
Het verbeteren van de bereikbaarheid van de gemeente blijft een belangrijk speerpunt en heeft hoge prioriteit. Naar verwachting is er eind 2008 overeenstemming met betrokken partijen over de financiering van het project 'Ondertunneling spoorwegovergang Soestdijkseweg'. Zowel het Rijk, de provincie Utrecht, het BRU, Prorail en de gemeente De Bilt dragen bij aan het spoorproject. De gemeente bekostigt de omliggende wegstructuur.

Ruimtelijke ontwikkelingen
In het kader van de herontwikkeling van het centrumgebied Bilthoven wordt er gewerkt aan het verder uitwerken van het masterplan en de voorbereidingen voor de ontwikkelingen rondom het spoor. Het masterplan behelst het stationsgebied, het Emmaplein, het Vinkenplein en de Kwinkelier. De verwachting is dat het masterplan rond de jaarwisseling gereed zal zijn. Na het masterplan zullen de deelgebieden worden uitgewerkt. De structuurvisie is op grond van de op 1 juli 2008 in werking getreden nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening een verplicht instrument voor het vastleggen van het gemeentelijk ruimtelijk beleid. In de structuurvisie van De Bilt zal mede aandacht worden besteed aan de mogelijkheden van inbreiding om ook in de periode tot 2015 te kunnen voorzien in de woningbehoefte. Daarnaast zullen we in 2009 starten met de reconstructie van de Dorpsstraat. Daarmee wordt de toegang tot De Bilt verfraaid. Ook de wijk Vogelzang wordt opgeknapt. Het zijn vrij omvangrijke werken. Beiden zullen doorlopen in 2010.

Vorming Cultuurhuis aan de Melkweg
Binnenkort zullen de drie basisscholen, de culturele instellingen en andere beoogde gebruikers een afsprakenkader ondertekenen waarin ze met elkaar afspreken hoeveel ruimte elke instelling zal gaan gebruiken in het nieuw te bouwen cultureel en educatief centrum, kortweg CEC. Komend jaar worden deze afspraken omgezet in een participatieovereenkomst en een huurovereenkomst. Tegelijkertijd zal de gemeente na besluitvorming in de raad de aanbesteding van het gebouw in gang zetten en zal aan het eind van het jaar een definitief ontwerp van het gebouw gereed zijn.

Project MENS
Het proefproject MENS, gericht op het ontwikkelen van servicewijken, loopt tot april 2009. Na evaluatie daarvan zal de raad een beslissing nemen over het verder uitrollen van de wijkservicecentra en de bijbehorende activiteiten in andere wijken en kernen van De Bilt.

Onderzoek Zwembad
Het college gaat in 2009 onderzoek doen naar de haalbaarheid van de realisering van een nieuw zwembad op het terrein van het H.F. Witte Centrum in De Bilt.

Economische Zaken
Het college zet in op het versterken van de economische infrastructuur om ruimte te creëren voor ondernemerschap en de ontwikkeling van werkgelegenheid. Het college wil daarmee het draagvlak voor maatschappelijke voorzieningen behouden en versterken. In 2009 wordt een visie m.b.t. het detailhandelsbeleid opgesteld. Ook wordt er een onderzoek verricht naar de leegstand van het Maartensplein.

Raadsvergadering Begroting
De gemeenteraad bespreekt de begroting 2009 en de meerjarenraming 2010-2012 op donderdag 6 november aanstaande van 20.00 - 23.00 uur. De vergaderingen vinden plaats in de Mathildezaal van het gemeentehuis. U bent van harte welkom.

De Bilt, 28 oktober