Ingezonden persbericht


Persbericht

Gemeente mag circussen met wilde dieren niet weren op basis van 'dierenwelzijn'

Circusdieren de dupe van 'gat' in nationale regelgeving

Groningen, 28 oktober 2008 - 'Dierenwelzijn' mag door gemeenten voorlopig niet als 'weigeringsgrond' worden gebruikt voor het verlenen van vergunningen aan circussen met wilde dieren. Die conclusie kan worden getrokken uit de uitspraak van de meervoudige rechtbank in Groningen in de rechtzaak van de gemeente Winschoten versus circus Herman Renz. De uitspraak leidt tot grote teleurstelling bij de coalitie 'Wilde Dieren de Tent Uit'. Door de uitspraak zijn vele diervriendelijke gemeenten, waaronder Amsterdam, genoodzaakt om circussen met olifanten, tijgers, zeeleeuwen en andere wilde dieren toe te blijven laten binnen de gemeentegrenzen, ongeacht of hun welzijn voldoende wordt geborgd.

De gemeente Winschoten weigerde in 2007 circus Herman Renz een speelvergunning op basis van het criterium 'Dierenwelzijn' dat de gemeente zelf had opgenomen in de 'Algemene Plaatselijke Verordening'. De meervoudige rechtbank in Groningen oordeelt nu dat dit in strijdt is met hogere wetgeving. De Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren laat geen aanvullende regelgevende bevoegdheid op gemeentelijk niveau toe volgens de rechtbank.

Een aantal gemeenten, waaronder Amsterdam, heeft de uitspraak van de rechtbank in Groningen met grote belangstelling gevolgd. Ook zij willen circussen met wilde dieren weren binnen de gemeentegrenzen.

Henk Hoiting, woordvoerder namens de coalitie Wilde Dieren de Tent Uit: "Het is kwalijk dat gemeenten niet hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen als Den Haag het laat afweten. Al zestien jaar lang, sinds 1992, toen de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren als kaderwet leven werd ingeblazen, weigert het ministerie van LNV regels ter bescherming van het welzijn van circusdieren te schrijven. Deze vergeten groep dieren wordt volledig aan het lot van de circusbranche overgelaten. Dat zal nooit tot borging van het welzijn van wilde dieren in circussen leiden omdat circussen door hun opzet en aard simpelweg niet aan de moderne eisen voor bescherming van hun welzijn kunnen voldoen.'

Hoiting heeft bovendien moeite met de redenering van het vonnis: 'Wat de Groningse bestuursrechters zeggen is dat de minister bewust zou hebben nagelaten regels te stellen en dat dáárom de gemeente Winschoten dat ook niet mag doen. Maar dat de dieren bewust aan hun lot worden overgelaten, maakt de situatie er in feite extra schrijnend door.'

Over Wilde Dieren de Tent Uit

Wilde Dieren De Tent Uit is een campagne tegen het gebruik van wilde dieren in circussen. De campagne wordt gesteund door 23 Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties waaronder Stichting Aap, de Dierenbescherming, WSPA, Stichting Viervoeters, IFAW, Stichting Menodi en Sophia-Vereeniging tot bescherming van dieren. De betrokken organisaties zijn van mening dat wilde dieren als olifanten, tijgers, leeuwen, giraffen, apen, zeeleeuwen en kamelen niet in het circus thuishoren. Zie voor meer informatie www.wildedierendetentuit.nl

Achtergrondinformatie rechtzaak gemeente Winschoten vs circus Herman Renz

De gemeente Winschoten heeft de afgelopen twee jaar geen vergunning uitgegeven aan circussen met wilde dieren. Dit omdat het welzijn van wilde dieren in reizende circussen niet kan worden gewaarborgd. Winschoten heeft daarom in de Algemene Plaatselijke Verordening het criterium 'dierenwelzijn' als weigeringsgrond voor evenementen, waarbij dieren zijn betrokken, opgenomen.

De door circus Herman Renz in Winschoten aangevraagde speelvergunning in 2007 werd op basis van dit criterium in de APV geweigerd. Het circus achtte dit in strijd met de geest van de landelijke Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD). Het welzijn van dieren in het circus zou volgens de advocaat van circus Renz exclusief het beleidsterrein van de centrale overheid in Den Haag zijn. Decentrale overheden zouden hierover geen eigen beleid mogen voeren. Het zou tegen geest van de GWWD zijn dat gemeenten 'dierenwelzijn' als weigeringsgrond in de APV opnemen.

Winschoten voert op haar beurt aan dat de GWWD weliswaar de mogelijkheid biedt om het welzijn van wilde dieren in het circus te beschermen, maar dat het ministerie van LNV, sinds de aanname van de kaderwet in 1992, geen stappen heeft ondernomen dit ook te doen. De overheid laat de borging van het welzijn van circusdieren liever aan de circusbranche zelf over. Het bestuur in Winschoten vindt dit niet voldoende garantie en schreef daarom eigen beleid.



Ingezonden persbericht