Gemeente Maastricht

'Rondje Bemelen' geeft landschappelijke impuls aan gebied tussen Maastricht en Bemelen

Met een nieuwe bewegwijzerde wandelroute van 9.5 km en nieuwe aanplant van bomen en hagen heeft het gebied tussen Maastricht en Bemelen een landschappelijke en recreatieve impuls gekregen. Dit project genaamd 'Rondje Bemelen' is een samenwerkingsproject tussen de gemeenten Maastricht en Margraten en Stichting Limburgs Landschap. Met de realisatie van 'Rondje Bemelen' komen decultuurhistorische waarden van het gebied, het landschap en de recreatieve mogelijkheden beter tot hun recht.

Wandelroute

De nieuw aangelegde wandelroute loopt over bestaande wandelpaden die gemarkeerd zijn met roze paaltjes. De route ligt in een zeer gevarieerd landschap met akkers, weilanden, boomgaarden en hagen. Bij de officiële startpunten te weten; Sportpark Scharn Maastricht en de Bosweg (nabij kerk en gemeenschapshuis Bemelen) zijn twee informatieborden geplaatst. Hier is ook parkeermogelijkheid.

Aanplant bomen en hagen

Een ander onderdeel van het project 'Rondje Bemelen' betreft de versterking van de landschappelijke en ecologische waarden van het gebied door aanplant van bos, hagen, boomgaarden en bomen. Stichting Limburgs Landschap heeft een nieuw bos van ca. 3,5 ha aangelegd in het gebied Koelenbosch. In de omgeving van het Sportpark Scharn is een kersenboomgaard gerealiseerd van 2 ha. In totaal zijn hier 189 kersenbomen geplant bestaande uit 21 verschillende soorten kersen. In overleg met particulieren in het gebied zijn op diverse locaties meidoorn- en veldesdoornhagen ( ca 3,5 km) geplant. Ook zijn er eiken, essen, haagbeuken en diverse fruitbomen in de grond gezet.

De totale kosten van 'Rondje Bemelen' zijn geraamd op 362.000 euro. De helft wordt gefinancierd door Nationaal Landschap Budget. De andere helft komt voor rekening van de gemeenten Maastricht en Margraten en Stichting het Limburgs Landschap.

Publieksactie

Om de wandelroute onder de aandacht van de wandelaars te brengen wordt op zondag 2 november een speciale publieksactie georganiseerd. Wandelaars die de route die dag lopen, krijgen bij inlevering van een bon (geplaatst op zaterdag 1 nov. in De Limburger) in de vier horecagelegenheden * langs de route een tweede kopje koffie of thee gratis aangeboden. Vanaf 31 oktober zijn de wandelroutes verkrijgbaar bij deze horecagelegenheden en VVV-kantoren in Maastricht en Margraten.


* De deelnemende horecazaken zijn: Hotel In den Hoof in Maastricht, Café de Baskuul en Hotel Bergrust in Bemelen en Golfbaan het Rijk van Margraten in Cadier en Keer.