Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Meer bezoekers bij popconcerten en dansavonden

Popconcerten en dansavonden zijn in 2007 opnieuw beter bezocht. Het gemiddeld aantal bezoekers per activiteit steeg met 19% ten opzichte van 2006. Ook waren meer concerten en dansavonden uitverkocht. Dit blijkt uit de publicatie VNPF in-sight poppodia 2007 van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals.

Na een dip in het bezoek van poppodia in 2003 en 2004 maakt het bezoek de laatste drie jaar weer een sterke groei door. Vooral popconcerten worden steeds beter bezocht. Gemiddeld kwamen er 280 bezoekers per popconcert in 2007 en dat is maar liefst 37% meer dan in 2004. Een dansavond trok in 2007 gemiddeld 368 bezoekers, 21% meer dan in 2004. Bijna een vijfde van de dansavonden in 2007 was uitverkocht.

Door verbouw en nieuwbouw van veel poppodia is de gemiddelde publiekscapaciteit van de VNPF-podia in de afgelopen drie jaar met 6% gestegen naar 650 bezoekers. De capaciteitsgroei van de podia en de toename van het gemiddeld aantal bezoekers in 2007 gaat samen met een stijging van de gemiddelde kostprijs per productie en een groter aandeel buitenlandse artiesten. Opvallend hierbij is dat in 2007 het publiek wel minder geld uitgaf bij de poppodia. Er werd gemiddeld 8% minder entree betaald aan de kassa en de gemiddelde barinkomsten per bezoeker daalden met 6%. Poppodia zijn nog altijd voor driekwart afhankelijk van eigen inkomsten en de overheid financiert de overige kosten.

In de jaarlijkse publicatie VNPF in-sight poppodia geeft de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) een overzicht van de jaarcijfers van 56 poppodia die momenteel zijn aangesloten bij de branchevereniging en in 2007 actief waren. De in-sight geeft onder andere informatie over het aantal activiteiten en bezoeken, artiesten, regionale spreiding, nieuwbouw en verbouw, inkomsten en uitgaven en werkgelegenheid.

----