Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Klink: ziekenhuizen moeten vertrouwen verdienen

Nieuwsbericht, 28 oktober 2008

Wie er zonder meer van uitgaat dat de zorg in ziekenhuizen altijd goed zit, kan bedrogen uitkomen. Minister Klink wijst in een interview in Trouw vandaag naar de recente sluitingen van operatiekamers.

Wat de minister betreft mag de kwaliteit van de zorg in geen enkel ziekenhuis onder een bepaald minimumniveau komen. Daarvoor moeten meer normen worden vastgelegd, waarvan ziekenhuizen moeten aantonen dat ze eraan voldoen. 'We moeten van verondersteld vertrouwen naar verdiend vertrouwen', zegt hij in Trouw . Daarnaast wil Klink dat slechte prestaties worden afgestraft. Dat gebeurt pas als er op kwaliteit wordt geconcurreerd en niet alleen op prijs.

Schrik

Onder druk van ranglijsten en prestatie-indicatoren zal de sector zelf aan de slag gaan met kwaliteitsverbetering, hoopt de minister. Maar hij wil er niet op vertrouwen dat het vanzelf goed komt. 'We hebben veel kundige medisch specialisten, maar als je kijkt naar het rapport dat de IGZ onlangs over de hygiëne in de operatiekamers heeft gepubliceerd, dan schrik je toch. Simpele dingen blijken niet vanzelfsprekend: handen wassen, sieraden afdoen.'