Provincie Noord-Holland

Provincie verstrekt Corus aangepaste vergunning

28-10-2008

Gedeputeerde Staten hebben een aangepaste vergunning voor Corus afgegeven. Gedeputeerde Heller: Provincie Noord-Holland heeft de milieuvergunning voor Corus verder aangescherpt. Hierdoor neemt de milieubelasting in de omgeving af.

Inzet van de revisievergunning uit 2007 was een vermindering van de milieuruimte voor Corus. Hierbij ging de aandacht vooral uit naar vermindering van de stofemissies, zowel voor fijnstof als voor grof stof. In de vergunning waren verplichtingen opgenomen voor onderzoek naar technieken voor verdere stofreductie, voor geur en voor reductie van de uitstoot van zware metalen. In mei van dit jaar heeft de Raad van State uitspraak gedaan over deze milieuvergunning. De uitspraak had onder andere tot gevolg dat deze onderzoeken versneld zijn uitgevoerd. De vergunning is hierdoor aangescherpt.

In de afgelopen weken is er hard gewerkt door Provincie Noord-Holland, om onderzoek te doen, gegevens te verzamelen en deze te verwerken in de nieuwe vergunningsvoorschriften. Er is voortdurend overleg geweest met Corus en de VROM-Inspectie. Daarnaast heeft de provincie ruimte gemaakt in de krappe tijdsplanning om op een aantal momenten de bezwaarmakers (Milieufederatie, MOB en Dorpsraad Wijk aan Zee) te consulteren.

Doekfilter
De Raad van State heeft opdracht gegeven onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor doekfilters op verschillende bronnen van de sinterfabriek. De nieuwe vergunning gaat nog een stap verder. Een doekfilter voor ruimte-ontstoffing is voorgeschreven in de vergunning en moet in december 2010 worden toegepast. Voor een doekfilter voor de procesgassen wordt een proefinstallatie gebouwd. In de vergunning is opgenomen dat, als blijkt dat de proefinstallatie goed werkt, uiterlijk in 2013 een dergelijk doekfilter moet zijn gerealiseerd.

Meetprogramma
Mede dankzij de consultatie van bezwaarmakers is in de voorschriften voor de nieuwe vergunning opgenomen dat emissies voor met name zware metalen en dioxines veel vaker gemeten moeten worden. De uitstoot van het staalconcern wordt daarmee veel betrouwbaarder in kaart gebracht.

Geur
In de vergunning zijn geurbeperkende maatregelen opgenomen en is een vervolgonderzoek naar verdere reductiemogelijkheden binnen 1 jaar opgelegd. Corus moet bijvoorbeeld het gebruik van de droge putten bij de hoogovens terugdringen, de emissies van de Kooksfabrieken 1 en 2 verminderen en binnen 3 jaar rookgascondensatie aanbrengen in de schoorstenen van Hoogovens 6 en 7. Deze maatregelen hebben bovendien een positief effect op de PAK-emissies.

Inzet reststoffen
De Raad van State heeft in haar uitspraak aangegeven dat de provincie onvoldoende inzicht had in de milieugevolgen van het hergebruik van de afvalstoffen.
Direct na de uitspraak heeft de provincie Corus gevraagd te starten met onderzoek naar de samenstelling van de afvalstoffen en te stoppen met de inzet van een aantal stoffen die sowieso niet meer vergund worden. De afvalstoffen zijn opgedeeld in groen en rood. De groene afvalstoffen hebben een lage milieubelasting en mogen door Corus hergebruikt worden. De rode afvalstoffen mogen niet meer ingezet worden, met uitzondering van een slikstroom uit de pelletfabriek. Deze stroom bestaat voor 95% uit water en is daardoor niet af te voeren of op te slaan. Corus heeft tot uiterlijk 1 november 2009 de tijd om de bedrijfsvoering aan te passen.

Vervolg
De vergunning wordt vanaf 7 november voor zes weken ter visie gelegd, vervolgens is de vergunning van kracht. Hierop kan beroep worden ingesteld bij de Raad van State.

Gezondheidsonderzoek
Minister Cramer van Vrom heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gegeven onderzoek te doen of de stoffen die staalbedrijf Corus uitstoot de gezondheid van de bewoners van de IJmond kunnen schaden. Indien nodig kan de vergunning op deze uitkomsten worden aangepast.

Milieuvergunning Corus
Actueel dossier revisievergunning Corus