Nederlandse Hartstichting

Feestelijke aftrap Lekker fit! op 12 basisscholen in het Westland Den Haag, 23 oktober 2008 - Voor 12 basisscholen in het Westland valt woensdagochtend 29 oktober het startschot van Lekker fit!, een lesmethode over voeding, bewegen en gezonde keuzes maken. Wethouders Ben van der Stee en Marga de Goeij van de gemeente Westland, Lex Thoen, voorzitter van de Stichting Wollebrandcross, en Hans Stam, directeur van de Nederlandse Hartstichting, vuren gezamenlijk een feestelijk kanon af op het plein van de Prins Mauritsschool in De Lier. Vervolgens laten de kinderen vanaf de verschillende basisscholen in totaal 2000 ballonnen op! Aan iedere ballon hangt een kaartje waarop ieder kind een 'lekker fitte' boodschap voor de vinder heeft geschreven.

Lekker fit!
Lekker fit! is de lesmethode over voeding, bewegen en gezonde keuzes maken van Jump, het jeugdfonds van de Nederlandse Hartstichting en Noordhoff Uitgevers. Het is de eerste lesmethode in Nederland die zich richt op zowel voeding als beweging als het maken van gezonde keuzes voor de groepen 1 tot en met 8 van het primair onderwijs. Lekker fit! heeft tot doel het bevorderen en stimuleren van gezonde voeding en beweging bij basisschoolleerlingen en het vergroten van hun kennis op dit gebied.

Programma
Om 9.15 uur start Martijn Dijkstra, bekend van de jeugdserie Topstars de warming up op het schoolplein van de Prins Mauritsschool in De Lier. Na het startschot om 10 uur en het oplaten van de ballonnen, zijn er op de Prins Mauritsschool verschillende beweegactiviteiten voor de kinderen en worden er drie clinics georganiseerd: een hardloopclinic door Troy Douglas, een honkbalclinic door Percy Isenia van het Nederlands Honkbalteam en een clinic streetdance wordt gegeven door Martijn Dijkstra.

Voor de kinderen van de onderbouw (groep 1 t/m 4) worden beweegspelletjes georganiseerd uit de methode Beweegplezier vanaf vier. Hiervoor worden onder andere de attributen gebruikt van het beweegpakket van Nijha. Nijha heeft voor iedere basisschool in het Westland die met Lekker fit! gaat werken een beweegpakket beschikbaar gesteld.

Tussen het bewegen door krijgen alle kinderen een Vitamini. Dit is een zakje gevuld met een mini paprika, een mini komkommer en cherrytomaatjes. Deze gezonde en lekkere tussendoortjes zijn door Rainbow Growers Groep uit de Lier beschikbaar gesteld.

Naast de centrale aftrap op de Prins Mauritsshool, vinden er op iedere school naast het gezamenlijk ballonnen oplaten, ook verschillende feestelijkheden plaats in het kader van de start van Lekker fit!.

Lekker fit! in het Westland
De GGD Zuid-Holland West heeft samen met Jump twaalf scholen binnen de gemeente Westland bereid gevonden de lesmethode Lekker fit! te gaan gebruiken. Samen met de gemeente Westland en Sportservice Zuid-Holland hebben zij de implementatie van de lesmethode opgezet. Het gaat om de scholen:

* Prins Mauritsschool, De Lier

* OBS De Vlieten, De Lier

* PC School Koningin Juliana, De Lier

* Godfried Bomansschool, 's-Gravenzande

* Eben Haezerschool, 's-Gravenzande

* OBS De Driekleur, 's-Gravenzande

* PCBS De Hoeksteen, Honselersdijk

* OBS Willemsschool, Monster

* Rehoboth, Naaldwijk

* Herman Broerenschool, Naaldwijk

* Pieter v/d Plas, Wateringen

* Mariaschool, Wateringen

Wollebrandcross
De Stichting de Wollebrandcross koos voor de Wollebrandcross 2008 Jump als nationaal doel. En dan specifiek de ondersteuning van de lesmethode Lekker fit!. Met de opbrengst van de Wollebrandcross is voor de basisscholen in de gemeente Westland een lespakket beschikbaar gesteld en de website www.lekkerfitopschool.nl ontwikkeld.