Waterschap Aa en Maas

aanleg EVZ Goorloop, deeltraject Bavaria

Waterschap Aa en Maas start aanleg EVZ Goorloop, deeltraject Bavaria

Op 29 oktober start waterschap Aa en Maas met de aanleg van de ecologische verbindingszone (EVZ) Goorloop, traject Bavaria, in Lieshout. Tot en met medio november werkt het waterschap hier samen met de gemeente Laarbeek en Bavaria aan een strook van 250 meter lengte en een breedte van 25 meter EVZ. Het totale traject zal uiteindelijk 12 kilometer lang worden. Voor 2018 moet er in het beheersgebied van waterschap Aa en Maas 400 km EVZ worden gerealiseerd. Hiermee wordt een belangrijke impuls gegeven aan een duurzame leefomgeving voor mens, plant en dier.

Belang EVZ
Natuurgebieden liggen vaak verspreid en worden door allerlei barrières (zoals wegen) doorsneden. Een ecologische verbindingszone is een natuurstrook die de natuurgebieden weer met elkaar verbindt. Zo kunnen planten en dieren zich veilig verplaatsen en krijgen ze meer leefruimte. Deze ecologische verbindingszone verbindt natuurgebied Sang en Goorkens met de natuurgebieden 't Groot Goor en Eenselaar met de natuurgebied Wijbosbroek ten oosten van Schijndel.

Inrichting voor plant en dier
Om de uitwisseling van planten- en diersoorten tussen verschillende natuurgebieden mogelijk te maken, wordt de EVZ zo optimaal mogelijk ingericht voor de doelsoorten. Voor deze EVZ zijn dat de heikikker, kamsalamander, modderkruiper, struweelvogels en dagvlinders. De steile oevers worden hier schuin afgegraven (flauwe, natuurlijke oevers), want een gevarieerde oever, van nat naar droog, zorgt voor een grote variatie aan verschillende plantensoorten. Hier komen weer allerlei zoogdieren, insecten en amfibieën op af. Daarnaast zal er wat struweel en bosplantsoen worden aangeplant, dit zijn uitstekende broed- en overwinterplaatsen voor kikkers, padden en salamanders. Ook zal de EVZ oever- en struweelvogels aantrekken.

Samenwerking
Waterschap Aa en Maas legt in opdracht van de Provincie Noord-Brabant en vanuit de opgave uit de reconstructie ecologische verbindingszones aan. Bij de aanleg van de EVZ werkt het waterschap zoveel mogelijk samen met de betrokken gemeenten. EVZ Goorloop wordt in samenwerking met de gemeentegerealiseerd en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant, Bavaria en de Gemeente Laarbeek. De kosten voor dit project bedragen EUR 8.500,--.