Bredeschool.nl

Natuursprong brengt natuur en bewegen samen

dinsdag 28 oktober 2008

Kinderen komen steeds minder in aanraking met natuur en bewegen. Daarom zijn drie landelijke organisaties gestart met het programma Natuursprong: spelen tot je groen ziet!

De drie deelnemende organisaties Staatsbosbeheer, het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en Jantje Beton hebben hun krachten gebundeld in het programma. De organisatoren zijn van mening dat dit hard nodig is, want kinderen hebben in hun omgeving steeds minder mogelijkheden om buiten te spelen, worden dikker en komen minder vaak in contact met de natuur. Kinderen spelen te veel binnen of zitten achter de computer en dat is slecht voor hun ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt bovendien dat er een relatie bestaat tussen gezondheid en natuur. Spelen in de natuur prikkelt de creativiteit van kinderen en stimuleert hen de wereld te ontdekken, ook als ze uit die natuurlijke omgeving stappen. Daarnaast is het goed voor de motorische ontwikkeling en het speelgedrag.

De Natuursprong richt zich voornamelijk op organisaties met een buitenschools activiteitenprogramma als de BSO, Jeugdwerk en brede scholen. In september 2008 zijn in Nijmegen en Breda pilots gestart. Hierbij krijgen kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar een bewegingsprogramma aangeboden waarmee ze een frisse neus kunnen halen in het bos. Na de pilot krijgt het project een vervolg in andere steden.

Kijk voor meer informatie op www.natuursprong.nl